2009. április 27., hétfő

Föld napja - tevékenyen

Mindannyian csóváljuk a fejünket, ha a Föld állapota kerül szóba. Talán egyre többen gyűjtjük szelektíven a szemetet is. De képzeljétek, a mai Metropol újságban azt olvastam, hogy szombaton az FKF Zrt. szombaton megtisztította a szelektív hulladéklerakók környékét, és másfél óra alatt 5,5 m3 szemetet, egy nagy teherautónyit szedtek össze. Vagyis a szelektív hulladékgyűjtőket szemét lerakatnak használják jónéhányan, elcsúfítva ezzel a környéket és évi 718 millió Ft pluszköltséget okozva ezzel a FKF Zrt.-nek.

Vasárnap egy környezettisztítási akcióban vettem részt a Gellért hegyen, amit az Új Akropolisz Kulturális Egyesület szervezett. Férjem ipari alpinistaként a hegyoldalba szórt szemetet szedte, én meg 3,5 éves kisfiammal gumikesztyűvel felszerelkezve, az eldobott csokipapírokat és cigaretta csikkeket szedegettem. Olyan érzés volt megtisztítani a hegyet, mintha jobban kapnék levegőt. Kisfiam alig akarta abbahagyni. Ha lát valahol egy szemetet, azt mondja nekem, nézd Anya, erre járt egy huligán! Az akción 150 zsák szemét gyűlt össze, és 70 m korlátot szépítettek meg.

Kérlek Titeket, ne szemeteljetek, ne legyen az cool, aki rondítja a környezetét.
Ti vagytok a következő generáció, tiétek lesz a Föld, vigyázzatok Rá!

Olvasd el az Új Akropolisz részletes beszámolóját!

2009. április 23., csütörtök

Stephenie Meyer: AlkonyatAz Alkonyat egy kultkönyv. Már a magyar megjelenés előtt
rajongótábora volt, azóta pedig a tinik nagy kedvence lett.
Rengetegen úgy nyilatkoznak róla, hogy végre egy ugyanolyan
jó könyv, mint a Harry Potter. Én is elolvastam hát, mert a
jó könyveket nagyon szeretem, és mindig érdekel, mi az, ami
ennyire népszerű. Harry Potternél nem zavart, hogy nem
vagyok már gyerek, elragadott a könyv varázslatos világa,
tetszett a kötetről kötetre felnövő szereplők jellemfejlődése,
az újabb és újabb ötletek Rowling tollából. Mindez sajnos nem
volt benne az Alkonyatban.

Itt hiányzott, hogy már nem vagyok tini.
Felnőttként nem tudtam úgy lelkesedni aziránt, hogy Edward milyen
fantasztikusan jól néz ki, és milyen varázslatosan gyönyörű hangja
van, hosszú-hosszú oldalakon keresztül. De még emlékszem arra,
amikor én tini voltam, mennyire rákattantam ezekre a regényekre,
mert arról álmodtam, hogy majd nekem is részem lesz abban,hogy egy
fiú így néz rám. Az Alkonyatban az a zseniális, hogy a főszereplő
lány, Bella kicsit sem különleges, sőt egy kicsit ügyetlen. Könnyű
vele azonosulnia egy mai lánynak. Ám most jön a fordulat, egy
majdnem száz éve 17 éves vámpírfiú, aki még sosem volt szerelemes,
Bellában találja meg a régóta keresett lelki társat.
Edward számára ő annyira különleges, hogy beleszeret.
Bellának pedig nincs túl sok esélye a gyönyörű, vonzó, különleges
és rejtélyes fiúval szemben.
És már kész is van az alaphelyzet, a farkas és a bárány egymásba
szeretnek.

A regény onnantól lesz izgalmas, amikor idegen vámpírok érkeznek
a városba, akik Edward családjával ellentétben emberekre vadásznak.
Ők is kiszagolják Bella különlegesen finom illatát, és kezdetét
veszi a hajtóvadászat.A végét nem árulom el, hátha nem mindenki
olvasta.

Sok vámpírmítoszt cáfol meg ez a könyv, apránként derülnek ki,
hogy milyentulajdonságaik vannak, hogyan lehet valakiből vámpír,
hogyan lehet megölni őket.


A könyvből film is készült, amit még nem láttam.
A film fogadtatása is mutatja azt, amiről írtam.
A kritikusok lehúzták, a kamaszok imádják.
Mivel nem láttam, lehet hogy nincs igazam, de a kritikusok
felnőttek, a nézők pedig nem.
Az alkonyat egy jól megírt könyv, bár a világa számomra nem teljes.
Elsősorban tini lányoknak és vámpírrajongóknak ajánlom,
illetve javíthatatlan romantikusoknak...

2009. április 20., hétfő

Szörnyek az űrlények ellen


Végre itt egy mozi, ami wááá!
Vicces, látványos, és ha az Aréna IMAX termében nézed meg 3D-ben, akkor úgy fogsz sikongatni, mint egy ovis!

A sztori nagyon sok sci-fiből lett összegyúrva. Adott egy hipertitkos börtön, ahová bezártak öt szörnyet, hogy ne jelentsenek veszélyt az emberekre. Persze ezek szörnyek inkább kedvesek, mint félelmetesek.

Egy szép napon (a főszereplő lány esküvőjének napján) a Földre hull egy meteor. Ebben pedig egy olyan szuperanyag van, ami a galaxis főgonoszának kell. Meg is indítja a Föld ellen az inváziót, hogy visszaszerezze. És csak a szörnyek képesek őt legyőzni!

A film tele van poénnal, nem bonyolítják túl a történetet, jók a karakterek. A 3D technika pedig különleges élménnyé varázsolja a filmet, szinte benne vagy Te is a filmben.

Remek kikapcsolódás, főleg sci-fi rajongóknak!

Kincsem Lovaspark

Újabb hétvégi programot ajánlok azoknak, akik szeretik a természetet és az állatokat!
Tápiószentmártonban van egy fantasztikus hely, a neve Kincsem Lovaspark, vagy ahogy még sokan ismerik, az Attila domb. Ez egy olyan természetes hely, ahol akkor is feltöltődsz energiával, ha nem hiszel a hely energia túltengésében. Állítólag ugyanis a helynek gyógyító ereje van, "gyógyító dombnak" is hívják

Láthatsz itt vaddisznókat kismalaccal, kopasznyakú tyúkot, gatyás tyúkot, pávát és pulykát, apró termetű kutyákat és nagyon sok lovat. Ja, és érdekes módon struccot is!

Ha kicsodálkoztad magad a jópofa állatállományon, akkor utána minigolfozhatsz egyet, vagy lecsúszhatsz a drótkötél csúszkán. Utána pedig az étteremben, hihetetlenül finom tájjellegű ételeket kóstolhatsz meg.

Ne felejts el plédet vinni, mert ebéd után nagyon jól esik leheveredni az Attila dombon, és magadba szívni a hely energiáját, vagy ha úgy jobban tetszik, csak aludni egyet a friss tiszta levegőn.

Ha kocsival mész, hazafelé ne hagyd ki a Hisztéria Cukrászdát, Tápiószecső - Magdolnatelepen! Csúcsszuper hely, olyan, mint egy oázis. Kényelmes fotelok az kertben, aranyhalas medence és álomfinom fagyi!

Ajánlom, hogy vasárnap menj, sokkal könnyebb nekivágni a hétfőnek egy ilyen nappal a hátad mögött!

2009. április 14., kedd

kortalan DIVAT


Pénteken a Westend-ben sétáltam véletlenül, és belebotlottam ebbe a kiállításba. Bevallom, láttam az óriásplakátokat a metróban, de nem gondoltam arra, hogy direkt ezért elmegyek a bevásárlóközpontba és megnézem.
De amíg ott sétáltam és azon törtem a fejem, hogy milyen ajándékot vegyek egy rokonomnak, rátaláltam a képekre. Érdekes volt végignézni a fotókat (amiket Keleti Éva fotóművész válogatott össze), hogyan változott a divat az elmúlt évtizedek során. A képek között találsz fekete-fehér fotókat, és színeseket is. (Nekem jobban tetszettek a fekete-fehérek.) A képeket nézegetve néhány színésznő képével is találkozhatsz: Törőcsik Mari, Psota Irén, Ruttkai Éva mutat be ruhákat.
Szóval ha arra jársz véletlenül, nézd meg TE is!
A kiállítás április 30-ig nézhető meg.

Battle Royale


Kicsit félve ajánlom ezt a könyvet, mert már a borítóján szerepel a 18-as korhatár jelzés.

Ami miatt úgy döntöttem, hogy mégis ajánlom, az az, hogy ez egy letehetetlen, remek könyv.

Egy osztály, 42 gyerek osztálykirándulásra indul, de a kellemesen eltöltött hétvége helyett a halál vár rájuk. A kormány ugyanis minden évben 50 osztályt sorsol ki a Programra, melynek lényege, hogy csak egy valaki lehet a győztes, az, aki életben marad. Induláskor mindannyian más fegyvert kapnak, és nyakukon egy elektromos nyakörv figyeli az életjeleiket.


Az első kérdésem, ami felmerült bennem a könyv elején, hogy képes-e egyáltalán egy 15 éves gyerek megölni a társát minden indok nélkül? És milyen az a beteg társadalom, ami erre kényszeríti őt, és miért.

A válaszokat hamar megkaptam. Ezenkívül pedig sok minden mást is kaptam, mert a 42 gyerek 42 személyiséget jelent, és mindenkinek fény derül a motivációjára, mit miért tesz. Vészhelyzetben mindenki másképp viselkedik, mint egyébként, és csak azok maradnak igazi emberek, akik már kialakult jellemek, szilárdak az erkölcsi normáik. Biztosan nem véletlen a 15 éves kor, hiszen 15 évesen általában még alakulóban van a jellem. Az alapok már megvannak, de a világkép, az erkölcs még nem szilárd.


Bele is zavarodnak ebbe e helyzetbe nagyon sokan, ami nagyon elkeserítő, de úgy gondolom nagyon is reális.
Ugyanakkor bizalmat ad, mert sokan úgy viselkednek, ami példa lehet, felnézhetünk néhány gyerekre!


Több szintű ez a könyv, az első szintje egy izgalmas kalandregény. A szabályok meghatározzák a játékot (igen, játéknak hívják!), és végig lehet izgulni, mint egy kalandjátékot.

De a mélyebb szintje nagyon sokat mesél az emberi természetről, ami azért hasznos, mert mindannyian egyediek vagyunk, önmagunkba zárva, és az irodalmi alkotások segíthetnek kicsit belelátni másba.

Ritkán érzek mostanában katarzist egy könyv végén, a szó eredeti értelmében, de most sikerült.

Tehát, ha van gyomrod hozzá, és meg tudod azt tenni, hogy a véres részeket ne képzeld magad elé (én azokat a sorokat csak átfutottam, és csak szavak maradtak), akkor feltétlenül ajánlom ezt a könyvet, mert világirodalmi gyöngyszem!

Az angol wikipédián azt olvastam, hogy japánból csupán angolra, németre, franciára, és magyarra fordították le. A regény 1999-es, 2003-ban fordították angolra, 2006-ban magyarra.

2009. április 10., péntek

Húsvéti érdekességek


Annyi mindent olvasni a Húsvétról, álljon itt néhány talán kevésbé ismert tény.

Az Ipoly mentén a legények vasárnap este megkapták a tojásokat. Hétfő reggel bandába verődtek és a tojásokból és szalonnából rántottát készítettek. Így indultak neki locsolkodni. A tojások héját pedig annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak.

A legényszámba még nem vett fiúk először a keresztanyjukhoz mentek locsolkodni, ott kaptak hímes tojást, majd elmehettek a rokonok, szomszédok lányaihoz.

A húsvéti tojás általános húsvéti ajándék, amit bárki adhat bárkinek. A nők általában festett tojást készítenek, a férfiak pedig patkolják, vagy karcolják.

Valószínűleg a nyúl és a tojás viszonya abban rejlik, hogy a nyúl eredetileg madár volt. Aztán egy germán istennő haragjában négylábú állattá változtatta. Lehet, hogy a húsvéti nyuszi szimbóluma egy nyelvi félreértés műve? Német területeken szokás volt húsvétkor gyöngytyúkot ajándékozni. Ennek német neve Haselhuhn, aminek rövidítése Hasel. A nyúl, pedig németül Hase.

Húsvéti locsolás


A lányok mindig elbújtak a locsolók elől, ez azóta sem változott. A különbség annyi, hogy régen a legények tudták, hogy ez „mű-elbújás” igazából a lányok akarják a locsolást. Ma pedig azt hiszem a fiúk azt hiszik, hogy ez nem „mű-elbújás”, és nem mennek locsolni, mert a lány úgysem lesz otthon. És valóban nincsenek otthon, vagy kuksolnak a lakásban, és nem nyitnak ajtót. Miért? Mert cool azt mondani, hogy utálom a Húsvétot, mert ciki pénzt adni egy osztálytársnak, de ciki hímes tojást is adni. Mert városban élünk, és nagyon nehéz egy kedves, vicces és izgalmas vidéki szokást meghonosítani a városban.


Én lányként azt gondolom, igenis jó egy lánynak, ha sok locsoló jön, mert vagy azt gondolhatom, hogy tetszem a locsolónak, vagy csak egyszerűen kedvel engem és mind a kettő hízelgő. De mivel a fiúk nem jönnek locsolni, így inkább a lányok elmennek kirándulni.


Ha pedagógus lennék, biztosan megpróbálnék ötleteket adni az osztályomnak, hogy hogyan lehet a húsvéti locsolás jó móka. Sokkal viccesebb egy szódásszifon például a kölnisüveg helyett. Sokkal jobb a fiúknak csapatostul menni, mint egyedül. Esetleg a lányok is összegyűlhetnek valahol, közösen süthetnek sütit és együtt kacarászhatnának, amíg nem jönnek a fiúk.


Jó volna egyedi, vicces locsolóverseket kitalálni, meg kell hökkenteni a lányokat, el kell őket varázsolni. Mert olyan jó fejek tudnak lenni a srácok, ha a lányok hagyják őket.

És ki kellene valamit találni a pénz és a hímes tojás helyett. Tojás alakba el lehetne rejteni egy viccet, vagy egy komoly idézetet. Mert ne feledjük el, hogy a Húsvét a feltámadás ünnepe. Az új kezdeté, a reményé, hogy lehet jobb minden és a termékenységé, a természet feléledéséé. Nézzetek körül, minden virágzik, felélednek a bogarak, él körülöttünk minden. Szerintem ezt igenis érdemes ünnepelni!2009. április 8., szerda

Állatsimogató egy bevásárlóközpontban


Ritkán járok bevásárlóközpontba, de néha egyszerűbb ott elintézni a vásárlást, amikor a kitűzött cél néhány tavaszi póló, egy nadrág, és egy szoknya megvétele. Így sétáltam én is a minap az Árkád bevásárlóközpontban, amikor észrevettem egy nagy tumultust valami körül. Kiderült, hogy egy állatsimogatóba botlottam, ahol birkák vastag gyapját, és nyuszik selymes szőrét lehet simizni.
A kicsik tátott szájjal és "birka gyere ide" felkiáltással állták körbe, nagyon élvezték!

Mellette pedig egy kis házikó volt felépítve, és a kertben valódi tavaszi virágok, tulipánok, nárciszok és krókuszok nyíltak.
Rögtön sokkal jobb kedvvel vásároltam, sikerült egy kis tavaszt, egy kis vidámságot csempészni a négy fal közé.

2009. április 7., kedd

A nők jobban látják a színeket?

Lukács Béla lesz a vendége a Lőrinci Nagykönyvtár Világképző programjának most csütörtökön, 9-én!

Ő egy fizikus, aki érdekesen tud beszélni mindenről. Én soha nem voltam nagy rajongója a fizikának, valószínűleg nem voltak jó tanáraim.
De most vasárnap hallgattam egy rádióműsort, melyben Lukács Béla volt a vendég, és ott ragadtam, mert lekötött a téma. Beszélt Atlantiszról, a részecskefizikáról, az emberré válásról, a fogyasztói magatartásról és mindről érdekesen!


Ha van időd és kedved, menj el a könyvtárba, vidd el egy barátodat is, vagy apukádat.


De előtte csináld meg ezt a tesztet, amely megmutatja mennyire tudod megkülönböztetni a színek különböző árnyalatait. Az összekevert színekből egy színskálát kell létrehozni, az egérrel tudod a négyzeteket mozgatni.

Az én eredményem 6 lett, ami nem rossz!