2009. június 30., kedd

Olvasnivalók a nyárra

Akár eső, akár napsütés, egy jó könyv mindig kell!

Mit olvassak a nyaralás alatt? Mostanában gyakran felmerülő kérdés. Ne legyen nagyon nehéz olvasmány, de azért érdekes is legyen. Legyen benne izgalom, vagy romantika, ne legyen túl hosszú, de az se jó, ha kiolvassuk, mielőtt végetér a nyaralás.
Nem könnyű, valljuk be!
Összeszedtem néhány személyes kedvencemet, hátha segítek valakinek a választásban.

Otthon maradóknak, vagy gyorsan olvasóknak két nagyobb lélegzetű művet ajánlok Philip Pullman tollából.Az Úr sötét anyagai trilógia.
Kötetei:
Északi fény (Arany iránytű címmel került a mozikba),
Titokzatos kés,
Borostyán látcső.

Párhuzamos világok, beszélő jegesmedvék, boszorkányok, a halál országa hárpiákkal. Egy kisfiú és egy kislány dolga, hogy felvegye a harcot a felnőttekkel, akik hatalomvágyuktól eltelve veszélybe sodorják az összes világot. Ez a könyv egyszerre szól szerelemről, teológiáról, kalandról és olyan fantáziadús, hogy első olvasásra lenyűgözött!A Sally Lockhart trilógia mentes a metafizikától, de izgalmakból van belőle bőven. XIX. Századi füstös londoni utcák, ópium, titokzatos ékkő. Egy tizenhat éves árva lánynak egyedül kell boldogulnia. Szerencsére barátokra talál, akikkel végül egy közös magánnyomozó irodát is nyitnak. A sztori vérbeli krimi, tele fordulattal, körömrágós izgulással. Első kötete a Rubin és füst

A Képes Kiadó gondozásában jelentek meg Rejtő Jenő munkái képregény formában. A rajzokat, melyek kiválóan közvetítik a rejtői világot, Korcsmáros Pál készítette. Ezek a történetek olyan mély hatással vannak bizonyos ismerőseimre, hogy képesek hosszú mondatokat idézni belőle, de a végén általában nevetésbe fullad a poén. Szóval Rejtő klasszikus, abban az értelemben, hogy JÓ. Szórakoztató, különleges figurákkal van tele a világa, és a történetek tele vannak meglepő abszurd fordulatokkal. Az eddig megjelent „képregényesített” kötetek a következők:
14 karátos autó
Három testőr Afrikában
Elátkozott part
Előretolt helyőrség
William Goldman: A herceg menyasszonya
Klasszikus mese olyan köntösben, hogy mindenki, aki már nem gyerek, élvezni tudja. Egy nagyapa meséli a történetet unokájának, akit jobban érdekel a tévé, mint a mese. De a nagyapa képes felkelteni a történettel a gyerek figyelmét. A leggonoszabb kalóz, sötét herceg, a világ legjobb kardvívója, a világ legerősebb embere és a világ legszebb lánya. Ők a főszereplői a regénynek, amelyben van homokszörny, rémlények börtöne, varázsló törpe. A váratlan, meglepő fordulatokkal teli történet igazi főszereplője az IGAZ SZERELEM.A fantasy rajongóinak ajánlom Lukjanyenko Őrség tetralógiáját. Mindegyik kötet egyenként is élvezhető, legjobb szerintem az első kötet, az Éjszakai Őrség. Moszkvában játszódik a történet, ami valljuk be, már önmagában is kuriózum. Az emberek között élnek a másfélék, akik vagy setétek vagy fénypártiak. A mágusok, vérfarkasok, vámpírok, boszik az őrségek által ellenőrzik egymást, hogy senki ne szegje meg a törvényeiket. Ha kihágást tapasztalnak az Inkvizíció, a pártatlan ítélőszék dönt a vétkes sorsáról. A könyv főhőse Anton, nem túl magas szintű mágus, aki belekeveredik a két vezér cselszövésébe. A regényben sokszor ér bennünket meglepetés, „azta mindenit, erre nem számítottam” érzés. Zseniális a Lukjanyenko által megteremett világ, könnyen olvasható jó kis könyv!Borongós hangulatú, feszültséggel terhes könyv az Üvöltő szelek, Emily Brontë egyetlen regénye. Elsősorban azoknak a lányoknak ajánlom, akik szeretnek olvasni, és szeretik a vadregényes romantikát. Egy család, ahol egy kislány is él, befogad egy árva kisfiút. A kislány Catherine Earnshaw és a kisfiú Heathcliff együtt nőnek fel, és szerelem szövődik köztük. Azonban útjaik elválnak, Catherine máshoz megy férjhez, és mikor Heathcliff visszatér ő is feleségül vesz valakit. A történet telve van visszafojtott indulattal, érzelemmel. A világirodalom gyöngyszeme, ha szereted a múlt századi romantikát ez a te választásod!Egy klasszikus magyar romantikus, Jókai Mór könnyen emészthető és nagyon izgalmas könyve:
Névtelen vár.A történet a napóleoni időkben játszódik Magyarországon, a Fertő-tó környékén. Itt rejtegeti Vavel gróf a francia trónörökösnőt a forradalom és Napóleon elől. A nyomukba küldenek egy gyönyörű kémnőt, akinek az a feladat, hogy leleplezze a szökevényeket. Ő azonban beleszeret a grófba, és a gróf is gyengéd érzelmeket kezd táplálni Katalin iránt. Mi foga vajon győzni, a szerelem, vagy a kötelesség? A regény történelmi közegben játszódik ugyan, de messze nem történelmi regény. Sokkal inkább a titok, a szerelem és a rejtélyesség az, ami a könyv jellegzetessége. A régmúlt és a romantika kedvelőinek ajánlom!Jasper Fforde: A Jane Eyre eset
Irodalmi sc-fi. Jól hangzik igaz? Egy alternatív jelenben játszódó regény. Egy feltaláló gépének segítségével bárki beléphet bármilyen irodalmi műbe, akár megváltoztatva annak történetét. A főszereplő lány egy veszélyes bűnözőt üldöz, aki veszélyezteti a fontosabb irodalmi alkotásokat. Izgalom, humor, romantika. Igazi jó kis nyári olvasmány!
2009. június 27., szombat

Rockhajó

Hű, de jó film volt! Igazi angol humor, jó zenék, jó pasik, lófogú pasik, csodaszép nők és lófejű nők.

Utána még egy órán keresztül pörögtem, jöttek vissza a poénok, a zenék, táncikoltam és nevetgéltem.

A Rockhajó 1966-ban játszódik Angliában, amikor a BBC rádiója napi 25 perc rockzenét ad le, holott az emberek imádják a rock'n'rollt. Ezért léteznek a kalózrádiók, leghíresebb a Radio Rock, ami kalózrádióhoz méltón egy hajóról sugároz.

A DJ-k ott élnek a hajón, nő szigorúan nem teheti be a lábát, csak minden második szombaton. Összezárva ennyi zenebolond, extrém jellemű pasi, melegágya a rengeteg ütős poénnak, szívatásnak. A kormány természetesen be akarja tiltani őket és nagyon jó ellentétet alkot a Kenneth Baranagh által játszott miniszter karót nyelt merevségével és a füvezős, csajozós zenebolond hajólegénységgel.

Egy amerikai van köztük, a Báró akit Philip Seymour Hoffmann alakít, parádésan. Ő a sztár DJ, míg meg nem érkezik Gavin, a legenda. Minden nő odavan Gavinért, aki egy igazi Casanova. Rhys Ifans játssza, ugyanaz a színész, aki a Sztárom a párom című filmben Hugh Grant szobatársa volt, egy valóságos csődtömeg. Szerintem ettől zseniális egy színész, hogy hitelesen eljátszik két ennyire eltérő karaktert. Emma Thompson pedig az Igazából szerelemben egy megfáradt kövérkés feleséget alakít, ebben a filmben pedig egy lehengerlő dívát.
Szóval jó olyan filmeket nézni, amiben JÓ színészek szerepelnek, akik lubickolnak a karakterükben.

Ez a film ünnepe a 60-as évek rockzenéjének és nagyon nagyon vicces!!! Nem akarom lelőni a poénokat, szerintem nézzétek meg, ha elmúltatok 16 évesek, mert a film korhatáros!
Aztán hallgassatok 60-as évekbeli rockzenét és jó kedvetek lesz!!!2009. június 24., szerda

Agatha Christie

Bevallom régen nagy rajongója voltam az írónőnek.
Általános iskolás koromban szerintem életművének 80%-át kiolvastam. Szerettem az ódon falak között játszódó történetek hangulatát, a vidéki angol falvak felszín alatt meghúzódó, titkokkal terhes légkörét. Kedveltem Miss Marple-t és Poirot-t más-más okok miatt.
És annyira örültem, mikor kitaláltam ki a gyilkos! Nagyon jó fejtörőnek tartottam őket.

Évek óta nem olvastam tőle semmit. Aztán valamelyik nap a kezembe vettem egy regényét: A függöny: Hercule Poirot utolsó esete. És nem tudtam elolvasni.
Kifejezetten idegesített, hogy Poirot visszatartja az információt, nem árulja el tudását Hastingsnek. Nekem vontatott volt az egész. És olyat tettem, amit nem szoktam, csak a végét olvastam el a sztorinak. Na, meglepetés azért volt!
Kicsit sajnálom, hogy nem olvastam végig, ugyanakkor azt hiszem mindenkinek van az életében olyan korszak, amikor Agatha Christie regényt esik jól olvasni, és én most nem ebben a szakaszban vagyok.

Próbáld ki Te abban a szakaszban vagy?

Néhány cím, amit érdemes olvasnod:
Tíz kicsi néger,
Paddington 16.50
Gyilkosság a könyvtárszobában
Gloriett egy hullának

2009. június 11., csütörtök

Terminátor 4.

Avagy hogyan játszotta le Sam Worthington Christian Bale-t.

Merthogy lejátszotta az tény. Christian Bale-t nagyon szeretem, és nagyon jó színésznek is tartom, de Sam Worthington annyira hitelesen és természetesen játssza el a gépembert, hogy le a kalappal előtte.

A Terminátor Megváltás című filmben John Connor végre valóban az ellenállás vezetője, ahogyan azt jósolták a jövőből jöttek serege és a gépek ellen küzdenek.
Találkozik tizenéves apjával is, így a rendezőnek ugyancsak vigyáznia kellett, hogy ne akadjanak össze az idősíkok, és a több előzmény egyetlen részletében se legyen hiány.

A film izgalmas, látványos, de szerintem a vége kicsit lapos. Többet vártam, nagyobb győzelmet, vagy áttörést, kicsit keserű szájízzel távoztam a moziból.

Talán igaza van egy ismerősömnek, hogy erről a sztoriról nem lehet már több bőrt lehúzni.

Ha valaki nem ért egyet velem, nosza rajta, írjon bejegyzést!

Stephenie Meyer: Újhold


A twilight tetralógia második kötete vérbeli kalandregény. Nem hittem, hogy engem is beszippant ez a világ, azt gondoltam ez valami újabb őrület. Az Alkonyat nem is tetszett annyira, túl sok volt benne Bella szerelmes sóhajtozása.

Aztán megnéztem a filmet, és ráébredtem, hogy ez mégiscsak jó!

Úgyhogy belevágtam a második kötetbe és ez is tetszik!
Már csak 80 oldal van hátra, így a végkifejletet nem ismerem, de kezdem megérteni a rajongókat.

Bella átlagos lány, de ez azért elég nagy túlzás, hiszen hogyan lehet az átlagos, aki vámpírba szerelmes, és egy vérfarkas pedig belé szerelmes. Nem éppen átlagos szerelmi háromszög.
Viszont egy mindennapi lány bele tudja képzelni magát a helyzetébe, mert minden lánnyal megesett legalább egyszer a szerelmi csalódás vagy az elérhetetlen iránti vágyakozás.

Romantikus igényeinket maximálisan kielégíti a könyv, és erre jön rá az izgalom, a rejtély, a borzongás, minden ami miatt szeretjük a kalandregényeket.

Profi munka ez a könyv, könnyen olvasható, nagyon személyes és természetes eszközöket használ, hiába a misztikus háttér, Bella minden dilemmáját értjük, és fáj érte a szívünk, mert mindezt már mi is átéltük legalább egyszer.

A regény során eljutnak Toszkánába, ami nekem is egyik kedvenc vidékem a világon, és bár az írónő nem használ hosszú leírásokat, mégis érezzük az olasz táj elevenségét, az olaszok harsányságát.

Toszkána olyan vidék, ahol el is tudom képzelni, hogy valamilyen természetfeletti munkálkodik a föld alatt; varázslatos kisugárzása rabul ejti az arra érzékenyeket.

Itt szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét Szerb Antal Utas és holdvilág című regényére, ami szerintem a világ egyik legjobb könyve, és nagy része szintén Olaszországban játszódik. Abban is van végzetes szerelem, misztika, útkeresés, feltétlen olvassátok el egyszer.

Visszatérve az újholdra, nekem nagyon tetszik Jacob alakja. Az írónő olyan természetességgel kezeli, hogy ez a szimpatikus, megbízható fiú vérfarkas, hogy mi magunk is elhisszük, hogy ilyesmi létezik. Szerintem egy könyv attól jó (többek között) ha olvasás közben nem merül fel benned, hogy az olvasottak kitalált dolgok, csak a fantázia birodalmában léteznek. Ilyen a Harry Potter, és ilyen ez a regény is. Pörgős, romantikus és teljesen valószerűtlen, de ez nem tűnik fel.

A film novemberben kerül a mozikba, én biztosan elsők között nézem meg.

2009. június 10., szerda

80. Ünnepi Könyvhét

Június 4. - 8. között került sor 80. alkalommal az Ünnepi Könyvhétre. Erre lehet mondani, hogy szép kerek szám. 1929-ben alapították, és azóta minden évben megrendezték.
Magyarországon több város is teret ad ilyenkor a Könyvhéthez kapcsolódóan kulturális rendezvényeknek és könyvbemutatóknak.
Budapesten a rendezvények központja a Vörösmarty tér.
Szombaton én is kimentem. Persze lehet azt mondani, hogy könyvtáros vagyok és ez már "szakmai ártalom" .
Bár tény, hogy tényleg imádom a könyveket (18 éves koromban annyi könyvem volt, hogy édesanyám azt mondta most már könyvesboltot nyithatnék), és annyiban tényleg igazatok van, hogy konkrét céllal mentem ki.
Volt néhány könyv, ami érdekelt, és hát persze ilyenkor a könyvkiadók kedvezményt is adnak; és nem utolsó sorban dedikáltatni is szerettem volna. Férjemmel felpakoltunk egy hátitáskát (ld. dedikálandó könyvek) és útnak indultunk.
Az ember mikor kiért, azt sem tudta, hogy hol is kezdje. Ha ráuntál a nézelődésre, akkor hallgathattál zenét, vagy felolvasásokat is.
Sok szerző volt kint, akikkel a dedikáláson kívül beszélgethettél is, és nekem erről csak pozitív tapasztalataim vannak. Jó látni, hogy az írók mennyire pozitívan állnak hozzá az olvasóikhoz, akár konkrétan rá is kérdeznek a véleményünkre.
Végül is sikerült dedikáltatni: Berg Judit (Rumini sorozat - ő gyerekkönyv író, most mit tegyek - egy részem még mindig gyerek); Brandon Hackett (- alias Markovics Botond - Isten gépei, A poszthumán döntés - ajánlom minden sci-fi rajongónak); László Zoltán (Hiperballada, Nagate, A Keringés - szintén ajánlott sci-fi rajongóknak).

2009. június 2., kedd

Predátorok a múzeumban


Vagyis ragadozók a Természettudományi Múzeumban. Novemberig még láthatod ezt a különleges kiállítást, és ha érdekel az állatvilág, akkor mindenképpen nézd is meg!

Krokodil, béka, légykapó növény elevenedik meg egy gombnyomásra. A krokodil annyira hirtelen ugrik, hogy mindenki hátrahőköl először. Filmet nézhetsz a kígyóról, ahogy lenyel egy egeret. Kipróbálhatod egy távcsővel, hogyan lát a sólyom.

Kitömött madarak előtt találod zsákmányukat, megtudhatod például, hogy a hárpia egy sasfajta, ami lajhárokkal táplálkozik.

Lefotózhatod magadat leopárdként, megsimogathatod milyen a szőre a gepárdnak, tigrisnek.

Szóval a Természettudományi Múzeum megint nagyot alkotott, minden korosztálynak izgalmas kiállítást készített, ahol úgy tanulsz, hogy észre sem veszed.

Elgondolkodtam közben, mennyire keveset tudunk azokról az állatokról, melyekkel megosztjuk a Föld nevű bolygót.