Tizenhárom okom volt

Kép forrása: Libri
Vannak könyvek, amelyeket azért olvasunk, hogy jól érezzük magunkat tőle. Ha ilyenre vágysz, kezedbe nem vedd ezt a regényt. De ha készen állsz arra, hogy egy kicsit megváltozzál belül, és készen állsz arra, hogy elgondolkozz a tetteid következményein, akkor olvasd el. Mert vannak könyvek, amiket azért olvasunk, hogy hatással legyenek az életünk alakulására. Hogy alakuljunk tőle, és gyarapodjunk.

Hannah amerikai középiskolás. Több filmből, és könyvből tudjuk, hogy Amerikában a középiskola milyen hatással van az ott élők lelki egészségére. Szóval, a könyv kettős, mert egyrészt itt Magyarországon egy kicsit furcsa ez a hozzáállás, ugyanakkor örök érvényű emberi szabályokat is megfogalmaz.

Hannah öngyilkos lesz. És erre tizenhárom oka volt. Már a könyv elején tudjuk, hogy Hannah meghalt, így nem kell izgulnunk, hogy hátha mégsem teszi meg. Halála előtt azonban kazettára rögzíti, hogy kiknek a tettei vezették idáig. És a felvételeket elküldi az érintetteknek.
Két szabály van. Végig kell hallgatni, és tovább kell küldeni.

Amikor Clay megkapja a kazettákat, nem tudja, ő hányadik a sorban. És fogalma sincs, mi olyat tett, ami arra késztette Hannah, hogy megváljon az életétől, hiszen ő szerelmes volt a lányba.

Párhuzamosan olvashatjuk Hannah monológját, és azt, ahogyan Clay erre reagál.
Tehát nagyon kell figyelni, mert akár soronként is változik a mesélő szemszöge, így vagy egyszerre két személy érzéseibe éljük bele magunkat, vagy  kívülállóként szemléljük az eseményeket.

Az elején még nem is igazán értjük Hannah-t, ilyesmik sokunkkal megeshetnek, pletyka, féltékeny barátnő... aztán a tizedik, tizenegyedik ok körül kezdenek súlyosodni a dolgok, és az olvasó szíve is egyre nehezebb lesz.

Sok mindent tanulhatunk ebből a történetből, gondolom, mindenki mást. De kettőt biztos. 
Egy: akármit teszünk (és néha, ha nem csinálunk semmit, akkor azzal tettünk valamit), az hatással lehet valaki más életére. És bizony, legtöbbször így van.
Kettő: mindig lehet segítséget kérni. És mindig van valaki, aki tud segíteni!
Ezért szerepel a belső borítón a Krízisvonal telefonszáma. Hogyha képtelen vagy elmondani, mi bánt, azoknak, akik ismernek, akkor el tudd mondani egy idegennek. Aki azért ül ott a telefon másik oldalán, hogy segítsen.

Mert Hannah-t meg lehetett volna menteni. És még ha közelében sem vagy ilyen súlyos gondolatoknak, csak az önbizalmad tört össze, az is baj lehet. Tehát ne feledd, nem minden ember rossz. És mindig van kiút.

Nem könnyű olvasmány, lehet, hogy egy darabig beborul az ég feletted, amíg olvasod. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy közben össze lehet gyűjteni azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy tudatosítsd, hogy ha hibáztál már másokkal, többet ne tedd. Hogy ne függj mások véleményétől. Hogy alakítani akard a saját sorsodat, és képes is legyél rá!


Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Én kifejezetten szeretem ezt a könyvet! Sok mindent tanultam belőle, és valóban összeszorult a szívem olvasás közben. Ajánlom mindenkinek, aki elmúlt 14, fiúknak, lányoknak egyaránt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest Bár koncert

39 kulcs