Kés a zajban

Én nagyon szeretem a jó ifjúsági irodalmat. Persze nem csak ilyet olvasok, de ebben a blogban ezekről írok.
A Kés a zajban című könyv pedig  kiragyog az ifjúsági regények közül. Ilyen élmény volt nekem az Aramanth trilógia William Nicholsontól, és az Úr sötét anyagai könyvek Philip Pullmantól. Bár ez még csak a Chaos Walking trilógia első része, így az egészről nem nyilatkozhatok.

Todd egy olyan városban él, ahol mindenki hallja a másik gondolatát, ha alszik, akkor meg az álmait. Állandó a zaj. És nincsenek nők. Csak férfiak élnek Prentissvárosban, ahol Todd az egyetlen, aki még nem teljesen férfi. Egy hónap választja el a 13. születésnapjától, amikor felavatják férfinak. Egy nap, beszélő kutyájával (mert az állatok gondolatai is hallhatók) a város melletti mocsárba megy almát szedni, amikor egy rést talál a zajban. Hallja a csöndet. És innentől felfordul az élete. Mikor hazamegy, és elmeséli élményét, két nevelőapja kezébe nyom egy hátizsákot, amit már hónapokkal ezelőtt összekészítettek, és azt mondják, meneküljön. Mi elől? Hová? Miért? Nem kap válaszokat. Csak egy kést.

Mikor kiér a mocsárba, megtalája a csönd forrását. Egy lányt. Pedig nincsenek nők, Todd így tudta.
Minden fejezettel tágul a világ, a fiú egyre többet tud meg arról, mi mindent tudott rosszul, és egyre jobban összeomlik benne minden, amit élete során felépített magában.

Nagyon jó a szerkezetben ez a fokozatosság. Végig fogva tartja az író a figyelmünket,  óvatosan adagolja az információkat, sokat sejtet, de meglepetéseket is okoz. Végig jelen van valamilyen titok. 
Komoly erkölcsi kérdésként vonul végig a történeten a gyilkosság kérdése. És annyira szép az, hogy a lány csöndje hogyan hat Todd lelkére. Az egyik legszebb pillanat a regényben, amikor rájön, hogy annak ellenére hogy nem hallja a lány gondolatait, mégis tudja, mi zajlik benne. Megtapasztalja az empátiát, és az összhangot. Varázslatosan megírt, szép jelenet.

Sajnos a mű trilógia. Mármint azért sajnos, mert nem tudom tovább olvasni. És nagyon szeretném, mert az író képes volt a történet legmélyebb pontján és a legizgalmasabb helyzetben lezárni az első kötetet.

Nem szívesen árulok el több részletet, mert pont az a jó ebben a regényben, hogy nagyon feszült, nagyon izgalmas a sok újdonsággal, és néha körömrágós feszültséggel.
Szerintem az év ifjúsági regénye, felnőtteknek is szívből ajánlom!

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Like!
Névtelen üzenete…
Baromi jó könyv, pár perce értem a végére...aztán most várhatom a folytatást :)
Névtelen üzenete…
Nem tudja valaki mikor lesz folytatása magyarul? Nagyjából dátum is jó.. :)
amugy én is nemrég értem a végére. magával ragadó izgalmas könyv.!
Gocsogó üzenete…
Augusztus 31-én jelenik meg a következő magyarul. Addig is ajánlom figyelmedbe a következő linket! Violáról szól, mielőtt lezuhant az űrhajójuk.

http://www.vivandra.hu/userfiles/Viola-web.pdf
Névtelen üzenete…
Lehet hogy csak nekem volt ilyen problémám, de nem tudtam végigolvasni a könyvet, mivel tele volt olyan hibákkal, pl: nem van szükségünk almára. Ez kicsit google fordítós stílus. Nagyon sajnáltam, mivel nagyon tetszett az ismertető és szerintem nagyon jó könyv lett volna. De így én is tudok fordítani. A többit inkább angolul olvasom el.
Gocsogó üzenete…
Szerintem nem értetted meg, hogy ez nem fordítási hiba. Azt hiszem angolul is csomó nyelvhelyességi hibát találnál benne. Ez a világ ilyen. Más bolygón élnek, másképp fogalmaznak, talán nem véletlenül. A regény elolvasásához át kell állni annak nyelvezetére, talán ezért is nagy élmény, mert egy olyan világot mutat meg, pont a nyelvi eszközök segítségével, ami teljesen idegen a számunkra.
banyaiviko üzenete…
Direkt ilyen, pont így jó, de ha elolvasod akkor látod az erre utaló dolgokat, hogy nem fordítói hiba:)amúgy meg az elmúlt pár évben nem sokat olvastam de most megint elkezdtem, a második részét még akkor megvettem amikor nem fejeztem be az elsőt és most meg várok a 3.részre:)Amúgymeg a Lionsgate megvette a trilógia megfilmesítési jogát de félek attól hogy elba**ák:(
Névtelen üzenete…
És azt valaki nem tudja, hogy a filmes változat mikor jelenik meg? Mert sok cikket olvastam róla, de mindegyik csak azt írta, hogy tervbe van véve, de azt nem, hogy mikorra. Örülnék, ha tudnátok segíteni :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest Bár koncert

39 kulcs