2010. január 25., hétfő

Alekszandra és a teremtés növendékei

Rég volt rám könyv ilyen hatással! Olyan érzésem volt, mintha ez az egész már egyszer megtörtént volna velem. Vagy csak álmodtam róla korábban. De legalábbis olyan volt, mintha nem fikció lenne. Elhittem, hogy valahol létezik Torpa, létezik ez a főiskola, minden furcsaságával együtt. De ennyit a személyes élményről.

A könyv fantasztikusan jó. Egyedi az ötlet (nincs benne se vámpír, se vérfarkas, se űrhajó) Amikor megláttam a plakátját a metró aluljáróban (Vigyázat, elvarázsol szlogennel) azt gondoltam, hogy egy tündéres könyvet veszek a kezembe, a borítón lévő grafika is ezt erősítette . De erről szó sincsen.

Alekszandra, vagyis Szaska egy átlagos kamasz lány valahol Ukrajnában. Nyaralása alatt megkeresi egy sötét szemüveges, rejtélyes alak és megbízza egy feladattal; minden hajnalban úsznia kell a tengerben. Az úszás után pedig mindig kiöklendezik néhány aranyérmét.

A nyaralás végén a férfi közli vele, hogy szeptembertől be kell iratkoznia a Speciális Technológiák Főiskolájára egy kisvárosban. Szaska el is utazik, és kezdetét veszi a rejtély lassú kibontása. Mert, hogy mit tanítanak azon a főiskolán, és miért kell keményen tanulniuk azt nem közlik
velük. De ha nem készülnek alaposan, lehet, hogy meghal valakijük. Így hát a diákoknak nincs más választásuk; küzdenek, és tanulnak.

Fokozatosan oszlik a homály, a vége felé már tisztább a kép, de azért ne várjunk szájbarágós egyértelmű magyarázatot.

A regény második felét olvasva határozottan úgy éreztem, mintha valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt lennék (Nem mintha tudnám az milyen, csak így képzelem).

Remek a jellemábrázolás, jók a mellékszereplők, a leírások pedig olyan érzékletesek, hogy ha becsukom a szemem, pontosan le tudom írni Torpa város főutcáját, vagy a kollégium folyosóját.
Gratulálok a fordítónak, az író-házaspártól pedig még sok hasonló jó regényt kérek!!

Az eredeti címe Vita Nostra. A képeken más országok borítóit láthatod.