2010. május 28., péntek

Nanny McPhee és a nagy Bumm


A mai giccses, és erőltetett gyerekfilmek sorából nagyon kilóg - természetesen jó értelemben - ez a film. Bájos, vicces, izgalmas. A szereplők parádéznak, szinte lubickolnak a szerepben. Maggie Gyllenhall, Emma Thompson remekek, Rys Ifans is kitűnő. Ralph Fiennes és Ewan McGregor pedig csak néhány percre tűnnek fel, de ez is jelzi, hogy mennyire jó a film, ha két ilyen jó színész hajlandó volt pár perces szerepet vállalni benne. Az igazi főszereplők a gyerekek, akik szintén fantasztikusak.

A történet onnan indul, hogy Angliában háború van. A három gyermekes család feje is a fronton harcol, az édesanya pedig otthon küzd a tanyával, a szatócsbolttal, és a neveletlen gyerekekkel, ráadásul a városi unokatesók is hozzájuk költöznek a bombázások elől.
Ha nem szerez pénzt hamarosan az anya, akkor el kell adnia a tanyát, ami az otthonuk, és megélhetési forrásuk egyaránt.

Ebben a zilált helyzetben kezdenek el táncolni a szatócsbolt fiókjai, fazekai, lámpái, ezt énekelve: "Aki itt segít az Nanny McPhee". Meg is érkezik a varázsdada, aki botjának koppintásával rendet tesz.

A filmben váltakoznak a vicces és megható jelenetek, de az egésznek van egy nagyon derűs, napfényes kisugárzása, ami mostanában nagyon kell mindenkinek!

Nem csak gyerekeknek ajánlom!

2010. május 17., hétfő

Death Note

Alapvetően nem vagyok mangafan, de ennek a képregénynek az alapsztorija megfogott. Adott egy eminens, nagyon intelligens középiskolás, aki talál egy füzetet. Ez a füzet a Halállista, amit egy unatkozó halálisten ejtett az emberek világába.
Akinek a nevét beleírják, meghal, méghozzá a kiválasztott halálnemmel.

Yagami Light úgy dönt, igazságosztó lesz, és aki kicsúszik a törvény kezei közül, de a társadalom "szemete", vagyis bűnöző, azt ő megöli.

Eleinte csak bűnözőket gyilkol, és hatalmas rajongótáborra tesz szert. Azonban a rendőrségnek nem tetszik, hogy valaki átvette a feladatkörüket, és sorozatgyilkosnak kiáltják ki a tettest. Így már nem csak bűnözőket küld halálba Light, hanem FBI ügynököket is.

Ryuk, a halálisten pedig végre nem unatkozik, hanem ámuldozik, sőt azt is kimondja, hogy a fiú még nála is rosszabb. A történet nagy része krimi, egy zseniális nyomozó "L" és Light párharca. Briliáns megoldások, zseniális következtetések sorjáznak egymás után. Izgalmas sztori.

De maga az alaphelyzet jó kis vitatéma lehet . Játszhat-e az ember istent? Van- e joga dönteni valakinek egy másik ember életéről? Sokan mondanák, hogy igen, hiszen ezek gyilkosok, nemi erőszaktevők, akik nem törődtek az emberi élet szentségével, bűnhödjenek.

De szerintem senkinek nincs joga az emberi élet szentségével játszani. És ráadásul Light-tal elszáll a ló, fejébe száll önnön felsőbbrendűsége.

Még csak az első két kötetet olvastam, és megnéztem a filmet is, ami szintén nem a végkifejletig viszi az eseményeket. Éppen ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy fejeződik be a történet. Lesz-e megnyugtató befejezés vagy sem.

A film egyébként jó, nagyjából híven követi a képregényt, és nagyon jól elkapja a komor hangulatot, ami a fekete-fehér mangából árad.