2010. október 26., kedd

Tizenhárom okom volt

Kép forrása: Libri
Vannak könyvek, amelyeket azért olvasunk, hogy jól érezzük magunkat tőle. Ha ilyenre vágysz, kezedbe nem vedd ezt a regényt. De ha készen állsz arra, hogy egy kicsit megváltozzál belül, és készen állsz arra, hogy elgondolkozz a tetteid következményein, akkor olvasd el. Mert vannak könyvek, amiket azért olvasunk, hogy hatással legyenek az életünk alakulására. Hogy alakuljunk tőle, és gyarapodjunk.

Hannah amerikai középiskolás. Több filmből, és könyvből tudjuk, hogy Amerikában a középiskola milyen hatással van az ott élők lelki egészségére. Szóval, a könyv kettős, mert egyrészt itt Magyarországon egy kicsit furcsa ez a hozzáállás, ugyanakkor örök érvényű emberi szabályokat is megfogalmaz.

Hannah öngyilkos lesz. És erre tizenhárom oka volt. Már a könyv elején tudjuk, hogy Hannah meghalt, így nem kell izgulnunk, hogy hátha mégsem teszi meg. Halála előtt azonban kazettára rögzíti, hogy kiknek a tettei vezették idáig. És a felvételeket elküldi az érintetteknek.
Két szabály van. Végig kell hallgatni, és tovább kell küldeni.

Amikor Clay megkapja a kazettákat, nem tudja, ő hányadik a sorban. És fogalma sincs, mi olyat tett, ami arra késztette Hannah, hogy megváljon az életétől, hiszen ő szerelmes volt a lányba.

Párhuzamosan olvashatjuk Hannah monológját, és azt, ahogyan Clay erre reagál.
Tehát nagyon kell figyelni, mert akár soronként is változik a mesélő szemszöge, így vagy egyszerre két személy érzéseibe éljük bele magunkat, vagy  kívülállóként szemléljük az eseményeket.

Az elején még nem is igazán értjük Hannah-t, ilyesmik sokunkkal megeshetnek, pletyka, féltékeny barátnő... aztán a tizedik, tizenegyedik ok körül kezdenek súlyosodni a dolgok, és az olvasó szíve is egyre nehezebb lesz.

Sok mindent tanulhatunk ebből a történetből, gondolom, mindenki mást. De kettőt biztos. 
Egy: akármit teszünk (és néha, ha nem csinálunk semmit, akkor azzal tettünk valamit), az hatással lehet valaki más életére. És bizony, legtöbbször így van.
Kettő: mindig lehet segítséget kérni. És mindig van valaki, aki tud segíteni!
Ezért szerepel a belső borítón a Krízisvonal telefonszáma. Hogyha képtelen vagy elmondani, mi bánt, azoknak, akik ismernek, akkor el tudd mondani egy idegennek. Aki azért ül ott a telefon másik oldalán, hogy segítsen.

Mert Hannah-t meg lehetett volna menteni. És még ha közelében sem vagy ilyen súlyos gondolatoknak, csak az önbizalmad tört össze, az is baj lehet. Tehát ne feledd, nem minden ember rossz. És mindig van kiút.

Nem könnyű olvasmány, lehet, hogy egy darabig beborul az ég feletted, amíg olvasod. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy közben össze lehet gyűjteni azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy tudatosítsd, hogy ha hibáztál már másokkal, többet ne tedd. Hogy ne függj mások véleményétől. Hogy alakítani akard a saját sorsodat, és képes is legyél rá!


2010. október 25., hétfő

Vad Fruttik koncert

Komor szövegek, de bulizós hangulat uralkodott az A38 hajón a Vad Fruttik kocerten.
A Pesti Est fogalmazott úgy, hogy a zenéjük akár terápiás célú is lehet. Ahogy elnéztem a sok ugráló tizen-, és huszonévest, azon gondolkodtam, értik-e ők a Fruttik szövegeket?
Aztán eszembe jutott, én milyen voltam ebben a korban, és rájöttem, igen, értik.
És mozgott a hajó a Duna vizében, ütemesen fel-le, ahogyan a tömeg ugrált arra, hogy "lehetek én is az egyetlen".

A Fruttik tud szöveget írni, zenét szerezni, és most már állíthatom, hogy hangulatot teremteni is.
Ha szeretitek a zenéjüket, ne hagyjátok ki a következő koncertet!

2010. október 21., csütörtök

Mikaël Ollivier: Vértestvérek

Forrás: Bookline
Rövidke, egy-két óra alatt kiolvasható tini-krimi a Vértestvérek. Olyan az egész, mintha egy novella lenne. Éppen ezért ne számítsunk túl bonyolult sztorira.
Van benne azonban mégis valami, ami ösztökél arra, hogy egy szuszra elolvassuk. Azt hiszem az a titok, hogy nagyon jól van megírva ez a kis történet. Sok író követi el azt a hibát, hogy hosszú könyvet akar írni olyasmiből, amiben valójában nincs annyi muníció. Mikaël Olliviernek azonban sikerül egy feszes, jól felvezetett sztorit kreálnia, ami első pillanattól leköt. Nagyon plasztikus például a jellemábrázolása. Könnyen látjuk a szereplők hibáit, erényeit.


A történet egy este indul, amikor két kamasz fiú vacsorázik a szüleivel. Csöngetnek, és a nagyobbik fiút ötrendbeli gyilkossággal gyanúsítva letartóztatják. Öccse nem hisz a bűnösségében, és nekiáll nyomozni.

Nem egy mestermunka, de buszra, vagy orvosi rendelőben a várakozási idő elütésére tökéletesen megfelel.

2010. október 18., hétfő

Zumba - az új fitness tömény energia

Kipróbáltam a Zumbát, és azonnal rajongója lettem. Ez az új latinos aerobic óra egy véletlenből született, amikor Beto Perez aerobic oktató valahol Dél-Amerikában otthon felejtette az aerobic zenéit. Így kénytelen volt a latin zenéit berakni, és az óra olyan jól sikerült, hogy a vendégek legközelebb is ezt követelték.

Ez a 90-es évek közepén történt, és mostanra ért el hazánkba ez a mozgásforma.

Előnyei a következők:
1. Nem veszed észre, hogy alapos megizzadsz.
2. Nem bonyolultak a koreográfiák.
3. Hihetetlen energiával tölt fel, a sok jó zene és a mozgás.
4. Elleshetsz egy csomó táncos mozdulatot, amit aztán bulikban jól kamatoztathatsz
5. Észrevétlenül megtanulod a főbb latin táncokat.
6. Ez szubjektív, de én imádom, hogy nem "duc-duc" zenére kell mozognom, hanem autentikus latin muzsikára.

Itt találsz bővebbet:
http://www.zumba.hu/

2010. október 10., vasárnap

Kövéren szép az élet

Spanyol vígjáték 16 éven felülieknek.
Mondjuk a vígjáték műfajjal vitatkoznék, annak ellenére, hogy sokat lehet a filmen nevetni, mégis keserédesnek mondanám.
Egy önsegítő csoportban összegyűlik néhány ember, akik fogyni szeretnének. Különböző okokból kövérek, különböző életeket ismerhetünk meg. A rendező nagyon mélyen ismeri az emberi lelket. Sokan mást mutatnak, mint amilyenek valójában. Központi téma a külső és a szexualitás kapcsolata. Szókimondóan, őszintén foglalkozik a kérdéssel.
Minden párkapcsolat más, de olyan nincs, ahol nem merül fel, vajon elég jól nézek-e ki? Tetszem még a páromnak? Szeretnek-e a szüleim, odafigyelnek-e rám? Mennyit hazudnak nekem a szeretteim, és ha hazudnak, miért teszik?
Mit lehet megbocsátani, ha megbántanak bennünket?
Ilyen kérdéseket feszeget ez a "vígjáték". Szerintem a moziban ülők közül mindenki talált olyan párhuzamot, ami érinti az ő életét, és elgondolkodhatott azon, ő mit tenne a szereplő helyében. És tényleg azt tenné, vagy ugyanolyan makacs, rosszindulatú, vagy naiv lenne ő is.
Jó film a Kövéren szép az élet, de nem értem a magyar filmcímek miért térnek el mindig az eredetitől. Ami ebben az esteben egyszerűen Kövérek. Mert azért kövéren nem szép az élet. Legalábbis nem attól szép, hogy kövérek vagyunk. Hanem, hogyha boldogok vagyunk a bőrünkben. Ez pedig nem mindig egyszerű.

2010. október 6., szerda

Neil Gaiman: A Temető könyve

Végre hozzájutottam a legújabb Gaiman kötethez. Ezúttal nem csalódtam, mint a Coraline esetében. Hasonlóan inkább ifjúsági regénynek mondanám mind a kettőt, de míg a Coraline-t nagyon egyszerűnek tartottam, inkább egy írói ujjgyakorlatnak, a Temető könyve jóval összetettebb.
15 évet ölel fel a történet szerintem fejezetenként megérne a sztori egy külön regényt.

A főszereplő kisfiú családját lemészárolja egy Jack nevű férfi, és ő egy temetőben talál menedékre. Az ott élő halottak befogadják, megkapja a Temető Szabadságát, vagyis felruházzák olyan képességekkel, ami egy élő embernek egyébként nem sajátja. Át tud menni falakon, el tud tűnni szem elől, félelmet tud kelteni.
A temető lakói egyébként békésen élnek együtt, egyáltalán nem ijesztőek, szeretik a fiút, akit elneveznek Senki Owensnek. Gyámja a titokzatos Silas lesz, akiről a regény folyamán sem sokat tudunk meg.

Tulajdonképpen az volt a bajom a regénnyel, ami egy különleges francia bonbonnal. Újszerű, izgalmas, és jó érzés, de hamar elfogy. Több volt ebben a történetben, mint amennyit kaptam. Annyira jó lett volna tovább olvasni, jó lett volna többet megtudni Isten Kopóiról, a Becsületőrségről, a vámpírok világáról.
De talán ez is volt Gaiman célja. Nem bemutatni akarta ezt a világot, hanem fellibbenteni egy függönyt, vagy kis lyukakat vágni rajta, hogy részeket lássunk belőle. Kicsit rossz érzés, hogy nem kaphattuk meg az egészet, de ugyanakkor izgalmas is, hogy van min továbbgondolkodni. Elképzelhetjük a hiányzó részeket, továbbvihetjük az író munkáját a saját képzeletünkkel.
És tulajdonképpen jó érzés, hogy nem rágtak mindent a számba, hogy partnernek tekintett az alkotó, hagyott nekem is munkát. És ez megtisztelő.
Nagyon jó könyv, ha tehetitek, olvassátok el!

2010. október 4., hétfő

Sammy nagy kalandja

Egy Hollywoodi színvonalú, európai érzékenységű, okos, kedves mesefilm a Sammy.


Élvezni fogják azok, akik szeretik a 3D-s világot. Gyönyörű a digitális tenger alatti világ, csikóhalak, színpompás halak között úszkálunk, repülünk a sirályokkal, menekülünk a cápákkal kis teknős hőseinkkel.


Tetszeni fog azoknak, akiket érdekel a földrajz, Sammy beutazza a világ tengereit, óceánjait, észrevétlenül tanítva minket.

Dobogni fog a szívük azoknak, akik szerelmesek, és átérzik Sammy bánatát, mikor szól az édes bús zene, és hiányolja kedvesét.

Nekem nagyon tetszett az, ahogyan bemutatta, hogy az ember milyen hatással lehet a tengeri élőlények sorsára. Az egyik levadássza a bálnákat, a másik pedig megmenti a sérült állatokat. Árthatunk vagy használhatunk, tőlünk függ, mire használjuk a fölényünket. Azért is írom ezeket a didaktikus mondatokat, mert ma van az Állatok Világnapja, így jó, ha egy kicsit gondolkodunk ezen. Nem muszáj szeretni az állatokat, de ne is ártsunk nekik!

2010. október 1., péntek

Október 1. a ZENE világnapja

Vannak, akiknek fontosabb a zene, mint másoknak, de nem hiszem, hogy van olyan ember, aki így, vagy úgy, ne kerülne kapcsolatba vele.
Fontos része az érzelmi életünknek. Megnyugszunk tőle, jókedvünk lesz, vagy sírunk, feltöltődünk tőle.
Persze én most a JÓ zenéről beszélek. Talán mindegy, hogy az Mozart, vagy Kispál és a Borz, ha az hatással van a lelkünkre.

Hadd idézzem Platónt, aki az Állam című művében ír a zenéről.
"(...) azért a legfontosabb a zenei nevelés, mivel a ritmus és összhang merül alá leginkább a lélek mélyébe, és a legerősebben ragadja meg azt, szépalakúságot támasztva benne; ez teszi a lelket szépalakúvá, feltéve ha valaki helyesen nevelődik, ám ha nem, az ellenkezőjévé. És mivel a nem szép alkotást vagy a nem szép teremtményt a legerősebben a zenében kellően nevelt ember érzi meg és - méltán háborogva - a szépet dicséri és örömmel a lelkébe fogadja, s belőle táplálkozva maga is széppé és jóvá válik; viszont a rútat méltán gáncsolja és gyűlöli már zsenge korában, amikor még nem fogja föl; később aztán, ha az értelme fölébred, örömmel fogadja a szépet, és sajátjának ismeri fel."
 Vagyis, aki részesült zenei nevelésben, az nagyobb eséllyel látja meg a szépet a világban, és felismeri a hamis, romlott dolgokat.
Máté Péter dalszövege pedig szintén ideillik
 
Tető nélkül apró házad mondd, mit ér,
A legszebb híd a folyó nélkül mondd, mit ér, 
És a tűz a meleg nélkül, 
És a leány a fiú nélkül 
Mondd, mondd, mondd, mondd, mit ér?! 

Termés nélkül termőfölded mondd, mit ér, 
És a kerted a virág nélkül mondd, mit ér, 
És az éj az álom nélkül, 
Életed a tettek nélkül 
Mondd, mondd, mondd, mondd, mit ér?! 

És zene nélkül mit érek én, 
És zene nélkül mit érek én, 
Zene nélkül mit érek én, 
Mondd, zene nélkül mit érek én! 

Termés nélkül termőfölded mondd, mit ér, 
És a kerted a virág nélkül mondd, mit ér, 
És az éj az álom nélkül, 
Életed a tettek nélkül 
Mondd, mondd, mondd, mondd, mit ér?! 

És az anya a gyermek nélkül mondd, mit ér, 
És a szíved az érzés nélkül mondd, mit ér, 
És a nyár a napfény nélkül, 
És a föld az ember nélkül 
Mondd, mondd, mondd, mondd, mit ér?! 

És zene nélkül mit érek én,
És zene nélkül mit érek én, 

Mondd, zene nélkül mit érek én, 
Mondd, zene, zene nélkül mit érek én! 
És ha nem hallgatsz komolyzenét, legalább ma hallgass valami klasszikusat. Figyeld a lelked, hogy reagál rá.
Javaslom a Lacrimosa tételt Mozart Requiemjéből.
http://www.youtube.com/watch?v=JE2muDZksP4
Vagy másik kedvencem a 4. tétel az Új Világ szimfóniából Dvořáktól 
http://www.youtube.com/watch?v=yctfXIqugXc