2010. november 9., kedd

Kamera által homályosan

Philip K. Dick írásából filmet készíteni biztos siker. Példázza ezt a Különvélemény, az Emlékmás, a Felejtés bére, a Next, és még sorolhatnám. A Kamera által homályosan című különleges atmoszférájú, és látványvilágú film alapjául szolgáló történetet szintén Dick írta 1977-ben.

A 300-hoz és a Sin Cityhez hasonlóan itt is színészek a főszereplők, de animációs utómunkával a filmet "képregényesítették". A lassú, egymás utáni képek is azt az érzetet keltik, mintha képregényt olvasnánk. Szeretem az olyan filmeket, ahol a látvány is számít, nem csak a történet, mert a filmet, mint nyelvet illik kihasználni, ha már mozit készítenek. 

A történetről annyit, hogy adott egy alternatív valóság ahol a lakosság nagy része drogfüggő. A rendőrség tehetetlen, próbálja a dealereket lekapcsolni, ezért kémhálózatot működtet. Ennek módszere pedig az, hogy a rendőrség számára a besúgók arctalanok, mert olyan ruhát viselnek, ami által külsejük folyton változik. 

Bob Arctor (Keanu Reeves) feladata, hogy kiderítse baráti társaságából ki, és hogyan kapcsolódik a drogot terjesztőkhöz. Eközben Bob is függő lesz, elméje két részre szakad, már nem tudja, mi valóság, mi a képzelet szüleménye. Drogos film ez, inkább, mint cyber történet, méghozzá kemény. Kicsit zagyván indul, aztán szép lassan minden kikristályosodik. A vége pedig helyére rak minden kérdést.

A szereposztás parádés, Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder.
Különleges filmcsemege, a FSZEKből kölcsönözhető!

2010. november 2., kedd

Joyce Carol Oates: Egy szép szűz leány

Fura könyv, mégis félelmetesen valószerű.
Egy idős úr megismerkedik egy 16 éves lánnyal, aki egy gazdag család gyerekeire vigyáz a nyári szünetben.
A lány nem kimondottan szép, de fiatal és vonzó. És nem szűz. Oates mégis ezt a címet adta neki, mert a másik főszereplő minden vágya, hogy egy szép szűzi leány karjaiban lelje őt a halál.
Ezt kéri Marcus Kidder Katyától a regény vége felé.

Addig azonban igen mélyen belemegyünk Katya érzésvilágába. Szegény családból származik, a gazdagok világa egyszerre vonzza és taszítja. Szeretne kitörni, ugyanakkor nagyon erősen vágyik arra, hogy édesanyja átölelje és csak azt mondja: szeretlek. Úgy érzi egyedül Marcus Kidder szereti őt. Ezért modellt áll neki a festményeihez, ruhában, fehérneműben, majd meztelenül. Közben pedig folyton tiltakozik, és háborog a lelke.

Nem egy olyan történet ez, ahol azonosulni tudtam a szereplőkkel. Kívűlről figyeltem őket, és nem mondanám, hogy jól éreztem magam a bőrömben, miközben olvastam. Ettől függetlenül a könyv jól megírt munka a szeretet hiányáról, a választásról, önismeretről, és a halálról.

Margeret Mahy: Átváltozás

Divatos témájú könyv, ez a regény mégsem túl ismert. A könyvtárunkban is két példány csücsül a polcon, míg a sikerkönyvekre hosszú várólista van. Milyen sokat számít a reklám.... 
A sztori röviden: Laura és kisöccse édesnyjukhoz igyekeznek. Útközben betérnek egy boltba, ami aznap nyitott meg. Az üzlet tulajdonosa egy ellenszenves, mentolszagú férfi, a kis 3 éves Jacko kezére rápecsételi saját képmását. Estére a kisfiú letargiába süllyed, másnapra rohamai vannak. Laura különleges képességű 14 éves lány. Tudja, hogy baj van, hogy a férfi valamilyen démon lehet, aki elszívja öccse erejét. És igaza van. Ezért megkeresi azt a srácot a suliból, akiről sejti, hogy boszorkány, és a segítségét kéri.

Rengeteg hasonló jellegű könyv jelent meg mostanában, ez valahogy nekem mégis kiemelkedik a sorból. Különleges az írónő ábrázolásmódja. Nem magyarázza túl a dolgokat, egyszerűen, letisztultan fogalmaz, mégis sokszor a hideg kiráz. Több olyan, költői szépségű mondat is van a könyvben, amit többször elolvastam, mert jól esett ízlelgetni a szavakat. Érdekes, hogy az Animus kiadó 12 éves kortól ajánlja ezt a könyvet, holott szerintem sokszor félelmetes, valamint az erotikus vonal is igen erős a műben. Szóval én inkább 14 kortól merném a fiatalok kezébe adni.

Bölcs gondolatokkal teli munka az Átváltozás. Tanít a természetel való egységélményre, az idő viszonylagosságára, a döntéseink komolyságára, és hogy azok hatással vannak a jövőnkre.

Az író egyszerűen, és természetesen kezeli a válást. Megjeleníti Laura fájdalmát, de a regény során képes túllépni azon, hogy édesanyja új szerelmet talált, és édesapjának új feleségétől születik gyermeke.
Tabuk nélkül kezeli a szexualitást, kimondja, hogy ez természetes része az életnek. De azon azért elgondolkodik a hősnő, hogy van-e szerelem szex nélkül, és van-e szex szerelem nélkül.  Ez még néha felnőttként is érdekes kérdéskör.

Különleges atmoszférájú történet az új-zélandi szerzőnő könyve. Nincs benne világmegváltás, nincs betejesült szerelem, mégis valahogy többnek érzi magát az ember tőle, amikor leteszi. Remény cseng belőle, hogy akármilyen baj történhet, tisztasággal, és az élet szeretetével le lehet gyűrni.