2010. december 19., vasárnap

Kés a zajban

Én nagyon szeretem a jó ifjúsági irodalmat. Persze nem csak ilyet olvasok, de ebben a blogban ezekről írok.
A Kés a zajban című könyv pedig  kiragyog az ifjúsági regények közül. Ilyen élmény volt nekem az Aramanth trilógia William Nicholsontól, és az Úr sötét anyagai könyvek Philip Pullmantól. Bár ez még csak a Chaos Walking trilógia első része, így az egészről nem nyilatkozhatok.

Todd egy olyan városban él, ahol mindenki hallja a másik gondolatát, ha alszik, akkor meg az álmait. Állandó a zaj. És nincsenek nők. Csak férfiak élnek Prentissvárosban, ahol Todd az egyetlen, aki még nem teljesen férfi. Egy hónap választja el a 13. születésnapjától, amikor felavatják férfinak. Egy nap, beszélő kutyájával (mert az állatok gondolatai is hallhatók) a város melletti mocsárba megy almát szedni, amikor egy rést talál a zajban. Hallja a csöndet. És innentől felfordul az élete. Mikor hazamegy, és elmeséli élményét, két nevelőapja kezébe nyom egy hátizsákot, amit már hónapokkal ezelőtt összekészítettek, és azt mondják, meneküljön. Mi elől? Hová? Miért? Nem kap válaszokat. Csak egy kést.

Mikor kiér a mocsárba, megtalája a csönd forrását. Egy lányt. Pedig nincsenek nők, Todd így tudta.
Minden fejezettel tágul a világ, a fiú egyre többet tud meg arról, mi mindent tudott rosszul, és egyre jobban összeomlik benne minden, amit élete során felépített magában.

Nagyon jó a szerkezetben ez a fokozatosság. Végig fogva tartja az író a figyelmünket,  óvatosan adagolja az információkat, sokat sejtet, de meglepetéseket is okoz. Végig jelen van valamilyen titok. 
Komoly erkölcsi kérdésként vonul végig a történeten a gyilkosság kérdése. És annyira szép az, hogy a lány csöndje hogyan hat Todd lelkére. Az egyik legszebb pillanat a regényben, amikor rájön, hogy annak ellenére hogy nem hallja a lány gondolatait, mégis tudja, mi zajlik benne. Megtapasztalja az empátiát, és az összhangot. Varázslatosan megírt, szép jelenet.

Sajnos a mű trilógia. Mármint azért sajnos, mert nem tudom tovább olvasni. És nagyon szeretném, mert az író képes volt a történet legmélyebb pontján és a legizgalmasabb helyzetben lezárni az első kötetet.

Nem szívesen árulok el több részletet, mert pont az a jó ebben a regényben, hogy nagyon feszült, nagyon izgalmas a sok újdonsággal, és néha körömrágós feszültséggel.
Szerintem az év ifjúsági regénye, felnőtteknek is szívből ajánlom!

Megaagy

Rég szórakoztam ilyen jót egy filmen. De tényleg. Vicces volt, látványos, eredeti, néha megható, de nem sziruposan, izgalmas, és csavaros.

A Dreamworks legújabb 3D-s alkotása nagy meglepetés volt, mert azt gondoltam, megnézek egy jópofa filmet, ehelyett egy kifejezetten jó filmet kaptam. Bár néhány nem animációs, csak felnőtteket megcélzó film rendelkezne ilyen jó forgatókönyvvel. Igaz, ez a film is tele van banális klisékkel, de olyan jól van összegyúrva, hogy megbocsájtom neki.

Na szóval, a Megaagy egy Superman változat. Csak itt Metromannek hívják szuperhősünket, akit pár naposan indítanak útnak szülei egy messzi messzi galaxisban, mert bolygólyuk épp egy fekete lyuk felé közeledik. Ugyanúgy, mint a szomszéd bolygó, ahol Megaaggyal történik ugyanez. A két piciny űrhajó egymás mellett süvít galaxisokon át. A Földre érve Metroman egy csodás házban landol a karácsonyfa alatt, Megaagy pedig egy börtön udvarára huppan Esélyeik enyhén szólva nem kiegyensúlyozottak.

Gyönyörű zöld szemű Megaagy később egy iskolába kerül szuper külsejű, és szuper képességű Metromannel, ám hiába az igéző szemek, a bőre kék, nem tud repülni, és valahogy minden amit tesz, balul sül el. Elhatározza hát, hogy ő lesz a leggonoszabb a világon. Innen indul a történet. A szupergonosz (akiről azért sejtjük, hogy igazából nem az) és a szuperhős csatáznak éveken át, ám hoppá, a film kb. 10. percében egy csel mégis jól sikerül, és Megaagy győzedelmeskedik. Metromant elpusztítja a műhold által koncentrált Nap- sugárnyaláb. Ezen Megaagy maga lepődik meg a legjobban. A kérdés az, hogyan tovább, most, hogy nincs ellenfél.

Persze jelen van a történetben a Nő is, valamint az igaz barát (aki egy akváriumban úszó hal, óriás robot testtel), és az örök jó-rossz harca. És még néhány csavar. Olyan, erre számítottam, ne erre nem számítottam fajta.
Könnyed, vicces, erőszakmentes film, Karácsonyi szünetre szívből ajánlom!

2010. december 7., kedd

Rémálom a vonaton

forrás: a Pongrác kiadó honlapja
Zavarban vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert nem mondhatom rá egyértelműen azt, hogy "hű, de nagyon tetszett!" Pedig nagyon szeretném ezt mondani, mert tetszett, de sajnos nem hű de nagyon.

Nagyon jó az alapötlet, jól is van megírva, de bosszant, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.

Adott egy középiskolai osztály, akik egy Shakespeare darabra utaznak a szomszéd városba vonattal. A vonat kisiklik, a vagonban mindenki eszméletét veszti, kivéve Kyle-t. Miközben segíteni próbál osztálytársain, hirtelen egyikük fejében találja magát, és látja társa jövőjét vagy rémálmát. Ekkor még nem egyértelmű a helyzet. Aztán ez többször előfordul, mert akit megérint, annak a rémálmába csöppen. Ezek a képek néha olyan bizarrok, vagy félelmetesek, hogy szabályosan felállt a kezemen a szőr, és libabőrös lettem. Volt néhány kísértet történet, néhány utópia, több gyilkosság. De a Halál, és belső démonok szinte mindegyikben jelen voltak. 
Kyle édesanyja elhagyta őket, édesapja pedig öngyilkos lett. Ennek feldolgozásában segít neki ez az eseménysor, hogy hogyan, az maradjon a könyv titka. Annyit elárulok, hogy a Halál személyesen ott van a vonaton.

Ami remek a regényben, hogy a történetek külön külön nagyon jók. Mindegyik egy más világ, némelyik egy regényt is megérne. De így, novellaként is megállják a helyüket. Attól, hogy változik a helyszín, változnak a szereplők, nagyon pörgős lesz a könyv. 
De az a történet, amire az egész fel van fűzve, az nekem több helyen sántít, nehéz megérteni, mi miért történik, és szerintem nem is üt olyan nagyot.
Bár tegyük hozzá, nem vagyok 17 éves, és nem történtek velem olyasmik, mint Kyle-al. Azért az megmaradt, hogy az író számára az élet értelme maga az élet. És hogy akkor értékelünk valamit igazán, ha majdnem elveszítjük.

Érdekes, különleges könyv, csak lehetett volna még jobb is!

2010. december 6., hétfő

Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1. rész

Naná, hogy megnéztem! És tetszett! Azóta beszéltem több emberrel, akiknek viszont nem.
A legtöbben azt róják fel, hogy lassú, unalmas. Szerintem meg jó kis drámák játszódnak le, belül. Ez nem egy akciódús történet. Az utolsó rész a sötétben tapogatózásról szól.
A három jó barátnak meg kell találnia a horcruxokat, hogy végleg legyőzhessék a Sötét Nagyurat. De ehhez alig kapnak segítséget. Csak egy mesekönyvet, egy önoltót, és egy cikeszt. A történet elején hirtelen kell hoppanálniuk, mert Bill Weasley esküvőjén rajtuk ütnek a halálfalók, és ott találják magukat a teljes tanácstalanságban. Merre induljanak, mit kéne tenniük. Szerintem pont ez a jó ebben a sztoriban, hogy megmutatja a gyötrődést. Amikor viszont végre találnak egy nyomot, akkor felpörögnek az események, a minisztériumban játszódó jeleneteknél annak ellenére izgultam, hogy többször olvastam a regényt, és pontosan tudtam, mi lesz a végkimenetele.
Amitől még sokat vártam, az a Godric's Hollow-ban történtek. A könyvben nekem ez volt ez a legrémisztőbb rész, és szerintem a rendező jól elkapta a hangulatát. Ijesztő volt, bár nem annyira mint a képzeletemben.

Egyszóval, a film jó mestermunka, híven követi a könyv vonalát, a rajongóknak nem lesz benne meglepetés. Persze azért felmerült bennem, hogy egy jó könyv megfilmesítése elhalványíthatja a képzeletünk által szült szereplőket, helyzeteket, házakat. De tudjuk, hogy, ami sikeres, azt meg kell filmesíteni...
Bár Franz Kafka annak idején tiltakozott, hogy az Átváltozás című könyvének borítóján szerepeljen egy csótány. Mert befolyásolja az olvasó képzeletét. És ő ezt nem akarta. Hiába, akkor még nem létezett hollywoodi tömegfilmgyártás.