2011. május 29., vasárnap

Styrassic Park - Ausztria

A Styrassic park remek hely azoknak a családoknak, ahol a gyerekek meg tudják különböztetni a diplodocust és a plateosaurust. Ezeknek a gyerekeknek a szüleik is jól tudják, hogy az előbbi jura kori, az utóbbi pedig triász kori dinoszaurusz. De még ezeknek a szülőknek - mint például nekem - is meglepő látni egy életnagyságú triceratops szobrot. Nem gondoltam volna ugyanis, hogy ilyen nagy volt.

A Styrassic park lényege, hogy élethű nagyságú és valósághű külsejű dinószobrok állnak a park fái alatt. A brachiosaurus valóban óriási! Vicsorognak, ugranak, sétálnak, táplálkoznak, szóval "élik" az életüket.

Kb. egy óra alatt végig lehet járni a parkot, ami önmagában, dinoszauruszok nélkül is kellemes séta, hatalmas fák között vezet az út.
A rendhagyó kiállítás végén pedig az ősember típusokat nézhetjük meg, és jégkorszaki állatokat.

Sajnos a kisállat simogató már megszűnt, de néhány nyuszi még mindig ott él szabadon, (megszöktek, mikor kiköltöztették az állatokat) és néha feltűnnek a dinoszauruszok lábainál. A gyerekek legnagyobb örömére.

A séta után lehet körhintázni, ugrálóvárazni, dínókat venni az ajándékboltban. Az étterem pincérei beszélnek magyarul, kedvesek.

A T-Rex (ami inkább a spinosaurusra hasonlít) show a gyerekeknek félelmetes, a felnőtteknek pedig vicces. Néha megremeg a föld a közben, ez elég izgis. Egész napos programnak nem ajánlom, de ha a környéken jártok, és szeretitek a dinókat, akkor ne hagyjátok ki!

2011. május 20., péntek

V, azaz Visitors

Végignéztem ezt a régi sorozatot felújító sci-fi mind a 22 részét. Vegyesek az érzéseim. Eleinte teljesen rákaptam, alig vártam, hogy nézhessem a következő részt. Aztán lassan elapadt a lelkesedésem, de reméltem, hogy a végén kisül valami jó belőle. De nem. Két évad után leállt a sorozat, a harmadik évad forgatásairól még tárgyalnak.
az 1984-es sorozat szereplői

Az alaphelyzet az, hogy valamikor a jelenben megérkezik a Föld 29 nagyvárosába egy-egy idegen űrhajó. Utasai emberek (legalábbis annak tűnnek), és azt hangoztatják, hogy ők elhozták az embereknek a békét, és csúcstechnológiájukat szívesen megosztják velünk. És ezt a földlakók elhiszik. (Persze egy rutinos sci-fi rajongó nem)

Aki szeretné megnézni a sorozatot, kérem ne olvasson tovább!

Lassan kiderül, hogy az idegenek, akik látogatónak hívják magukat, cseppet sem emberszerűek, inkább kétlábú gyíkra hasonlítanak, tízcentis tűhegyes fogsorral. A nőstények emberbőrük alól néha elővillantják többméteres lándzsavégű farkukat, amivel bárkit le tudnak szúrni. És egyáltalán nem békével jöttek. Céljuk, hogy keresztezzék saját fajukat az emberekkel, és miután ez megtörtént, szépen kiirtsanak bennünket. A terv évek óta készül, sok látogató régóta köztünk él emberálcában, terhes nőkön kísérleteztek, figyeltek bennünket. A gyíkok méhkasszerűen működnek, a királynő a főnök.


No, de ami a sorozat mellett tartott, az volt, hogy központban voltak az emberi érzelmek, és a lélek kérdése. Mert a látogatók a királynő "gyönyörének" köszönhetően, amit valahogyan telepatikusan bocsát rájuk nap, mint nap, teljesen kizárja az érzelmeket. Legyen akár pozitív, vagy negatív, nem éreznek semmit. De most jön a csavar, az emberi bőr, amit viseltek, és az emberek közelsége lassan "megfertőzte" a gyíkokat, és szép lassacskán egy-egy közülük elkezd érezni. Dühöt, szerelmet, sajnálatot, büszkeséget, gyengédséget. Belőlük lettek az ellenállók. Hozzájuk csatlakozott az a maroknyi ember, aki szintén tudta az igazat. Kedvenc karakterem a pap volt, aki soha nem ingott meg, és mindig tudta, mi a helyes, és akkor is hűnek éreztem a hitéhez, amikor fegyverrel, maszkban vírust rabolt.

A látogatók azonban ki akarják iktatni az emberi lelket - érdekes, ők így nevezték el az érzelmeinket - tudományos módszerekkel próbálták megtalálni, és kiiktatni. Na ezt vártam, vajon megtalálják-e. Persze nem sikerült nekik, sőt szép lassan mintha mindegyiken egyre több érzelem látszott volna. A második évad kiábrándító vége pedig az, hogy a gyíkkirálynő megtalálja a módját, hogy hatása alá vonja az embereket, kiiktatja az érzelmeket, és eléri, hogy csak az ő áldására és békességére vágyjanak. És itt van vége. Persze egy csapat épp lent volt egy hiper-szuper betonbunkerben, így rájuk nem hatott a telepata hipnózis. Innen szép nyerni, kíváncsi lennék a folytatásra. Mert az ember érzelmek nélkül... nos én nem kérek belőle.

A sorozat az imdb-n és egy részletes wikipédia oldal

2011. május 3., kedd

Facebookon a tinioldal szerkesztői

Nem tagadom, fészbukolok én is, mint magánember, meg a Tinioldal is.
Ha nincs kedved csatlakozni ehhez a közösséghez, mert fenntartásaid vannak, akkor is követhetsz minket. Kattints erre a linkre, és mivel bejegyzéseink nyilvánosak, olvashatod ajánlásainkat, kattinthatsz az általunk ajánlott linkekre.

Ervin, ahogy Te szereted

2011. május 1., vasárnap

Jorge Bucay: Nyitott szemmel szeretni

Párkapcsolati önsegítő könyvekkel tele vannak a könyvesboltok, és a könyvtárak. Akit érdekel a téma kapásból, fel tud sorolni egy tucatnyit belőle. Ez a könyv azonban kicsit más.
Hogy miért? Mert nagyon szellemesen, egy modern regénybe ülteti a pszichológiát. Egy párterapeuta, Laura e-mailje eltéved az Interneten. A könyv szerint nincsenek véletlenek, így a levél épp egy párkapcsolati krízisben lévő fiatalembert talál meg. Úgy érzi, a levelek mintha csak neki szólnának. Hogy fenntartsa a kapcsolatot a levél írójával, Robert csal. Létrehoz egy harmadik e-mail címet, és a levélváltásokba kicsit belepiszkál. Nem szép dolog, mondhatnánk, de szerelemben és háborúban változnak a szabályok. Márpedig Robert lassan beleszeret Laurába, pusztán a levelei alapján. Izgalmas és nagyon mai a cselekmény, a könyv nagy része e-mailekből áll.

Okos regény a Nyitott szemmel szeretni, bár fura paradoxon ezt állítani egy érzelmekről szóló könyvről. Nagy erénye, hogy mer elmozdulni a klasszikus párkapcsolati sémákból. Friss és új szemmel láttatja nehézségeinket abban, hogy hogyan lehet tartósan kitartani valaki mellett.
Mindenképpen önvizsgálatra késztet, csillogóan tiszta tükröt tart elénk, amibe ha belenézünk – ha van merszünk belenézni – megláthatjuk magunkat.

A könyv számos szakirodalmi munkát felsorol, melyeket a szerző ajánl ebben a témában, tehát kitűnő kiindulási lehet azoknak, akiket mélyebben érdekel ez a téma. Egyszer legalább mindenkinek szüksége lehet egy ilyen könyvre. Ha boldog a kapcsolata, akkor azért, hogy az is maradjon, ha pedig nem annyira boldog, akkor talán válaszokat kap a miértekre.

És végül álljon itt egy inspiráló részlet.
"Hiszem, hogy a szerelem egyszerűen megtörténik. Ha csak a párom szépségét értékelem, vagy az anyagi sikerességét, vagy azt, hogy mennyire odavan értem, akkor sosem fogom megérteni, mi zajlik bennem, amikor vele vagyok. Mondatnám úgy is, hogy amikor élvezet a másik ember társaságában lenni, akkor mindenünket örömmel megosztjuk vele. Ez bennünk dől el, és nem is önszántunkból következik be. Egyszerűen megtörténik, ha úgy érezzük, új módon egyesülünk valakivel. Amikor mindketten jelen vagyunk a másik számára, különleges, belső összhang jön létre."

Új kiállítás a Természettudományi Múzeumban!

 Igazi esős időre való program a Magyar Természettudományi Múzeum. Csodaszép épületben érdekesebbnél érdekesebb létformák vizsgálhatók meg. Ásványok, növények, állatok és emberek. Ezt a négyet vizsgálja a múzeum. Van meteorit darab az űrből, kitömött állatok sokasága, neonfényben színpompásan ragyogó kristályok. Ezek mind nem újdonságok azoknak, akik jártak már ott, vagy akár rendszeresen ellátogatnak a Ludovika térre. 
Amiért most mégis írok róla, az a Sokszínű élet című új, állandó kiállítás.
Összefoglalóan úgy fogalmazhatnék, hogy a kiállítás 
kifejezetten gyerekbarát, és egy ilyen igényesen összeállított gyűjteménnyel Európa egyetlen nagyobb fővárosában sem vallanánk szégyent. Nagy része a magyar flórát és faunát mutatja be. Erdők, mezők, vizek aprócska és nagyobb élőlényeiről tudhatunk meg többet. Lepkéket és bogarakat kereshetünk az avarban, ellátogathatunk a múltba ipolytarnóci nyomokat követve. Az icipici rovarokat, csontocskákat nagyító alatt vehetjük szemügyre. 

Sok a játék, amivel az izgő mozgó kisebbek figyelmét is le lehet kötni. Társasjáték, puzzle, párosító játék és még számos izgalmas kifejezetten érdekes játék várja a kis természetbúvárokat.
Ami nagyon tetszett, hogy ha egy család meglátogatja ezt az új részt, mindenki; a totyogótól a nagypapáig talál olyat, ami érdekli, lenyűgözi, és emlékezetes marad számára.

Az összeállítóknak csak gratulálni tudok!

A családi belépő minden hónap első vasárnapján ingyenes.