2011. szeptember 29., csütörtök

Válasz és kérdés

Patrick Ness hihetetlenül jó regénye, a Kés a zajban végre folytatódik!

A Válasz és kérdés furcsa cím, de így igazán érdekes kibogozni, vajon mit jelenthet.

Toddot és Violát elfogják, és szétválasztják. Egymásról semmit nem tudnak, a Mesterpolgár pedig átnevezi Havent Új Prentissvárosnak, és elnökké kiáltja ki magát. A város a vérontás elkerülése miatt megadja magát. A nőket elválasztják a férfiaktól, a bolygó őslakosait, a szpakkereket pedig munkatáborokba száműzik.

Haven volt lakóitól megvonják a gondolatok kihangosítását elnémító ellenszert, így a városban újra hatalmas a LÁRMA.

A regényben folyamatosan változik Todd és Viola elbeszélése. Az elnök mindkettőjüket maga mellé próbálja állítani, arról győzködi őket, hogy jót akar a népnek, és nekik is be kell látniuk, hogy ez így van. Meggyőző ereje lenyűgöző, szerintem az olvasó is elbizonytalanodhat.

Ami nagyon tetszett a regényben, az annak a bemutatása, hogy minden attól függ, hogy honnan nézem. Vannak egyértelmű erkölcsi törvények, melyeket áthágni bűn. De vannak olyan vezetők, akik a saját erkölcsüket kényszerítik rá a körülöttük élőkre, és ehhez minden eszközt bevetnek. 

Itt is két vezér feszül egymásnak, egy nő, aki elindít egy ellenállást az új elnök ellen, és maga a Mesterpolgár. Mindkettőnek vannak hívei, akik követik őket. Nem kérdeznek, így nem is kapnak válaszokat. Pedig szerintem mindenkinek fel kell tennie egy fontos kérdést, mielőtt háborúba indul, akár valóságosba, akár egy munkahelyi vitába. Ez vagyok én? Egyetértek ezzel? Bízhatok a vezetőmben? Lehet, hogy egyik félnek sincs igaza, de akkor hol az igazság?

Todd is, és Viola is a maga útját járja, néha megrendül a bizalmuk egymásban, de nem adják fel.

A szpakkerek, akik a leigázott őslakosokból először rabszolgák lesznek, aztán már állati szintre süllyesztett rabok, történelmi példákat idéznek . 

A kezdeti lassú tempójú történet eleinte erősen ellentmond a Kés a zajban folyamatos rohanásával, de aztán felgyorsulnak az események. Egyre több bomba robban, egyre több az áldozat, az elégedetlen katona, és végül megjelennek a telepesek űrhajói is.

Nagyon erőteljesek a két fiatal belső történései, a lelki tusák olyan érzékletesen vannak megjelenítve, hogy szinte a gyomrunkban érezzük a remegést. Ennek hatására lassabban is tudtam olvasni, mert néha megterhelő volt a sok átérzett szenvedés.

Nem könnyű olvasmány hát a Válasz és kérdés, de nem azért, mert nem gördülékeny, hanem mert olyanokkal kell szembenéznünk, amivel a mi generációnknak nem kellett. Kínvallatás, kegyetlenség, igazságkeresés, és hősiesség. Annak ellenére, hogy egy másik bolygón játszódó, fantáziavilágról van szó, nagyon is emberinek, és valóságosnak érződik minden.

A történetnek nincs vége, a trilógia utolsó része még nem jelent meg. Remélem lesz feloldás, megoldás a végén, és ismét tanulhatunk Todd és Viola elszántságából.

2011. szeptember 6., kedd

Hupikék törpikék - A mozifilm

Hókuszpók narancssárga rabruhában gubbaszt a börtön udvarán. Kezében egy lepke, mely billegteti a csápjait. "Szólj a sasoknak, hogy mentsenek meg innen". Ismerős jelenet? Aki látta a Gyűrű szövetsége című filmet, annak igen. A moziban ülő átlag 4-8 éves közönségnek ez a jelenet persze nem mondott többet annál, mint aminek látszott, de az ilyen többrétegűség miatt szerettem ezt a filmet. Persze a sasok helyett legyek érkeztek, és cseppet sem elegánsan menekítették ki főgonoszunkat a börtön kötelékeiből.

A Hupikék törpikék egy bájos vicces film, ami pont annyira szájbarágós, hogy még ne legyen zavaró. A melletünk ülő három tizenéves visítva nevette végig a filmet, és egyszerre sikkantottak fel a főszereplőt meglátva: "Ez a Barney!". Neil Patrick Harris legismertebb szerepére utalva, az Így jártam anyátokkal című sorozatból. Egyszóval szeretem azokat a filmeket, amelyek több generáció számára élvezhetők.

Ügyifogyi hibájából a mesevilágból ebbe a világba átkerül néhány törp. Természetesen a legkarakteresebbek, Törpapa, Törpilla, Okoska, Dulifuli, Ügyifogyi, és új kedvencem Vitéz, aki skót szoknyával, tájszólással, és mérhetetlen harci kedvvel rendelkezik. Tetszett, hogy a filmben kiderül, hogy a törpöket Peyo találta ki, hogy Törpillát Hókuszpók alkotta, és a törpöknek mind Törpapa az apukája. Ennek ellenére a mesék világában léteznek, és ez szerintem teljesen rendben van, mert a Végtelen történet óta én pont így képzelem el, hogy amit Fantáziával megteremtünk, az igenis létezik valahol.

Tehát törpjeink átesnek New Yorkba, Hókuszpók utánuk. Céljuk, hogy visszajussanak Aprajafalvára. Ebben segít nekik egy fiatal házaspár, a törpök pedig nekik segítenek szebbnek látni a világot. Egyszerű történet, ami egyszerűsége miatt szerethető, és teletűzdelhető olyan jelenetekkel, amit mikor elmeséltem egy felnőttnek, potyogtak a könnyeim a kacagástól.

Mindenképpen ajánlom tehát minden korosztálynak, mert aki megnézi, annak garantáltan törpösebb lesz a napja. Itt pedig egy szuper animációs website-ot találtok, ahol Ügyifogyival sétálva tudhattok meg többet a filmről.