2012. február 24., péntek

Angol nyelvtanulás a mobilodon!
A British Council újítása

Ha már okostelefonod van, használd valóban okos dolgokra! A British Council olyan alkalmazásokat fejlesztett ki, melyekkel üres perceidben játszva tanulhatod, gyakorolhatod az angol nyelvet a mobilodon.
Az alkalmazások színesek, gyönyörű angolsággal beszélnek, jópofák.

Klikkelj, és tölts le!

2012. február 9., csütörtök

Janne Teller: Semmi

Amikor láttam a Meseutca cikkét a regényről, azonnal tudtam, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom.
Megérkezett a könyvtárba, gyorsan le is csaptam rá. Este félrevonultam, és egy szuszra elolvastam.
Mert ezt a könyvet szerintem kétféleképpen lehet olvasni. vagy minden gondolatát megrágom egy napig, vagy nem tudom elengedni, mert muszáj tudnom, mi lesz a végkifejlet.

Pierre Anton 14 éves. Osztálytársai előtt kijelenti, hogy semminek nincs értelme, és ezért nem érdemes csinálni semmit. És felül a szilvafára, és valóban nem csinál semmit. Vagyis valamit csinál. Mindenkinek lekiabál valamit a fáról Provokálja őket, és a srácok bepöccennek.
Mert lehet, hogy igaza van? Amit mond, az logikus, nem lehet belekötni.
Az egyetlen, amivel el tudnák hallgattatni, ha megmutatnák neki, hogy igenis van valaminek értelme.
Elkezdik megépíteni a Fontos Dolgok Halmát. Rákerülnek fényképek, fülbevalók, esküvői emlékek.
Mindig más mondja meg, mit tegyen be a következő. A gyerekek úgy érzik, ha ő lemondott egy számára nagyon fontos dologról, a másiknak se legyen könnyebb. És egyre durvább dolgokat kérnek.
Könyörtelenek egymáshoz. Többször a szám elé kaptam a kezem, hogy ezt nem hiszem el, ilyet nem kérhet!

Döbbenetes volt nekem, hogy mennyire hiányoztak a felnőttek ebből a történetből. Alig említik a szülőket, számomra hihetetlen, hogy az egészből nem vettek észre semmit.

Nagyon érdekes az, amikor a média felkapja a sztorit. Olyan az egész, mintha egy esti bulvárműsort látnánk. Egy darabig érdekes a hír, és ezért a srácok azt hiszik, tényleg valami olyat alkottak, amivel bebizonyítják, hogy mi az élet értelme.De hogy hihetik komolyan, hogy az emberek, akik nap mint TV műsorokat néznek, folyamatosan érik őket az ingerek, pont egy kis dán falu nyolcadik osztályosainak Fontos Dolgok Halmának hatására megtalálják az Élet értelmét?

Pierre Anton fel is nyitja a szemüket: Azzal, hogy pénzt kaptatok érte, elvesztette a jelentőségét.

Skandináv módra nagyon szókimondó a regény, egyszerű, szikár a nyelvezete, mondatai ütnek.

Pont a kamaszkor az, amikor ilyen kérdésekkel foglalkozunk. Én például legszívesebben felültem volna a Holdra, hogy kivonuljak ebből a világból.
Össze voltam zavarodva. Felnőttként aztán kialakult az értékrendem, vannak válaszaim az élet értelmére, de ez a regény azért megrázott.
Beszélgessetek, kérdezzetek, és soha ne adjátok meg magatokat a Semminek!