2012. május 30., szerda

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

Forrás: Libri
Vannak könyvek, amiket azért olvasunk, hogy jól érezzük magunkat tőle. Ha ilyenre vágysz, kezedbe nem vedd ezt a regényt. De ha készen állsz arra, hogy egy kicsit megváltozzál belül, és készen állsz arra, hogy elgondolkozz a tetteid következményein, akkor olvasd el. Mert vannak könyvek, amiket azért olvasunk, hogy hatással legyenek az életünk alakulására. Hogy alakuljunk tőle, és gyarapodjunk.

Hannah amerikai középiskolás. Több filmből, és könyvből tudjuk, hogy Amerikában a középiskola milyen hatással van az ott élők lelki egészségére. Szóval, a könyv kettős, mert egyrészt itt Magyarországon egy kicsit furcsa ez a hozzáállás, ugyanakkor örök érvényű emberi szabályokat is megfogalmaz.

Hannah öngyilkos lesz. És erre tizenhárom oka volt. Már a könyv elején tudjuk, hogy Hannah meghalt, így nem kell izgulnunk, hogy hátha mégsem teszi meg. Halála előtt azonban kazettára rögzíti, hogy kiknek a tettei vezették idáig. És a felvételeket elküldi az érintetteknek.
Két szabály van. Végig kell hallgatni a kazettákat, és utána tovább kell küldeni.

Amikor Clay megkapja a kazettákat, nem tudja, ő hányadik a sorban. És fogalma sincs, mi olyat tett, ami arra késztette Hannah, hogy megváljon az életétől, hiszen ő szerelmes volt belé.

Párhuzamosan olvashatjuk Hannah monológját, és azt, ahogyan Clay erre reagál.
Tehát nagyon kell figyelni, mert akár soronként is változik a mesélő szemszöge, így egyszerre két személy érzéseibe éljük bele magunkat.

Az elején még nem is igazán értjük Hannah-t, ilyesmik sokunkkal megeshet, pletyka, féltékeny barátnő..aztán a tizedik, tizenegyedik ok körül kezdenek súlyosodni a dolgok, és az olvasó szíve is egyre nehezebb lesz.

Sok mindent tanulhatunk ebből a történetből, gondolom, mindenki mást. De kettőt biztos. Egy: akármit teszünk (és néha, ha nem csinálunk semmit, akkor azzal tettünk valamit), az hatással van lehet más életére. És bizony, legtöbbször így van.
Kettő: mindig lehet segítséget kérni. És mindig van valaki, aki tud segíteni!
Ezért szerepel a belső borítón a Krízisvonal telefonszáma. Hogyha képtelen vagy elmondani, mi bánt, azoknak, akik ismernek, akkor el tudd mondani egy idegennek. Aki azért ül ott a telefon másik oldalán, hogy segítsen.

Mert Hannah-t meg lehetett volna menteni. És még ha közelében sem vagy ilyen súlyos gondolatoknak, csak az önbizalmad tört össze, az is baj lehet. Tehát ne feledd, nem minden ember rossz. És mindig van kiút.

Nem könnyű olvasmány, lehet, hogy egy darabig beborul az ég feletted, amíg olvasod. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy közben össze lehet gyűjteni azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy alakítani akard a saját sorsodat. Hogy ne függj mások véleményétől. Hogy tudatosítsd, hogy ha hibáztál már másokkal, többet ne tedd.

Hiába tartozik a regény tini kategóriába, minden korosztálynak tudom ajánlani.

2012. május 23., szerda

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el

Szívfájdítóan melankolikus, és filozofikus regény a Ne engedj el.

Valahol, valamikor embereket klónoznak azért, hogy szervdonorok legyenek. Az így "született" gyerekek bentlakásos iskolában nevelkednek, és sorsukról fokozatosan szereznek tudomást.
A mesélő, Kathy szemszögéből ismerjük meg a történetüket, és az író és fordító bravúrossága, hogy a regény olyan közvetlen nyelven íródott, mintha Kathy ott ülne velünk szemben egy fotelban, és mesélne. 
A történet egy baráti-szerelmi háromszögre van felfűzve, Tommy, Ruth és Kathy nagyon aprólékosan kidolgozott jellemek. Kathy mesél nekünk a barátairól, az iskoláról, az egész életükről. A történet legtöbbször ugrál az évek között. Sokáig nem tudjuk meg, hogy a főszereplők nem átlagos emberek, hiszen ugyanolyanok, mint bármelyik bentlakásos iskola diákjai. Csínyeket követnek el, kíváncsiak, fociznak, összebújva kuncognak.
Épp ezért, végig ott lebeg a kérdés, amit az író nem tesz fel, és nem válaszol meg, de ott dobol a fejünkben: van-e ezeknek a fiataloknak lelkük? Éreznek-e valódi szerelmet, vagy csak testi gerjedelmet?
Ha klónozták őket, akkor vajon ugyanolyanok a reakcióik, mint azoknak, akiknek a génjeiket magukban hordozzák?
Pont attól jó a regény, hogy nem ad válaszokat. Nekünk viszont, olvasóknak lesznek kérdéseink, amelyekre nekünk kell megtalálni a feleletet, vagy legalábbis meg kell próbálnunk, ha igazán embernek akarjuk érezni magunkat.
Sallangmentes és katartikus olvasmány.

A könyvből készült film trailere:


2012. május 18., péntek

Végre elindult a Pottermore oldal, Harry Potter rajongóknak kötelező!


Lassan kezd elülni a Harry Potter láz. 1996-ban jelent meg Magyarországon az első könyv, azóta bizony 16 év telt el. Már bemutatták az utolsó filmet is modern, nagyszabású 3D verzióban.
A HP rajongók már más történetekért rajonganak, de azért mélyen biztosan megmaradt a szeretet Harry, és a többiek iránt, és biztosan szívesen találkoznának velük újra a virtuális térben. 
Erre, és még sok minden másra ad lehetőséget  Pottermore oldal.

Mi is ez tulajdonképpen? J.K. Rowling annyira szereti a rajongóit, hogy úgy döntött megoszt velük néhány kulisszatitkot. Például megtudhatjuk hogy a Privet Drive 4. tulajdonképpen az ő gyermekkori házát idézi. A titkokon kívül pedig új írásokat, kiegészítő történeteket is kapunk. Ilyen például az, hogy hogyan ismerkedett meg Petunia és Vernon Dursley. Nem árulom el nektek, de annyi bizonyos, hogy semmi mágia nem volt benne, 100%-osan mugli módon , nélkülözve minden romantikát.
Az oldalt sajnos csak azok tudják használni, akik tudnak angolul, de egyébként csupán egy e-mail címre van szükség a regisztrációhoz.

A játék során fejezetenként haladunk a regényeken végig. Minden fejezetnél van két-három nagyon szépen kidolgozott kép, melyeken keresgélnünk kell titkokat, tárgyakat. Ha kétszer belekattintasz a képbe, több részlet válik láthatóvá, ha egérrel közelítesz a varjak felé, felröppennek, vagy láthatóvá válik Hagrid a repülő motorbiciklin a felhő mögött.Továbbhaladni, vagy visszalépni az oldal alján a szürke sávnál lévő nyilakkal tudsz.

Szinte mindenhez tudsz kommentet fűzni, feltölthetsz HP-s rajzokat, amit mások lájkolhatnak. Tárgyakat gyűjthetsz, bájitalt keverhetsz, párbajozhatsz, szóval Te magad is részese lehetsz a Pottermore világának.

Izgalmas, és magával ragadó az oldal, visszarepít a mágia világába, és közben észrevétlenül fejlődik az angol tudásod is.

A Facebookon elérhető a magyar rajongók köre, itt tudod lájkolni őket.
És íme egy beszámoló, még a tesztidőszakból.

2012. május 17., csütörtök

Szellemlány - Hazatérés idézetek


A regény fejezetei elején álló idézetek önállóan is megállják a helyüket. Így kiírtunk Nektek néhányat, hadd legyen a tarsolyotokban valami jó, ha írni kell valakinek...


A linkekre kattintva többet is megtudhatsz az idézett személyről, vagy együttesről.


"A megválaszolt imákért több könny hull, mint azokért,
amelyek megválaszolatlan maradnak."
Ávilai Szent Teréz

"Az elképzelt szerelem sokkal jobb a valódinál."
Andy Warhol

"Ami azt illeti,
csak annyit mondanék,
Hogy sohasem feledem,
Ahogy szavak nélkül
Mindent elmondtál nekem."
Tuxedomoon

"Az vagy, aminek tetteted magad, ezért óvatosan válassz jelmezt."
Kurt Vonnegut

" Álmomban tényleg rólam álmodtál?" 
Tim Buckley

"Ha valaha, valaha bántottalak,
Remélem, meg tudsz bocsátani.
Ha valaha, valaha becsaptalak,
Remélem, tudod, nem akartam neked ártani." 
LeonardCohen

"Sose feledd, hogy tökéletesen egyedülálló vagy. Akárcsak mindenki más."
Margaret Mead

"Összeszedem mindazt, ami megmaradt,
És valahogy folytatom az életem.
Megragasztom az összetört darabokat,
és tovadöcögök e szerelemmel."
P.J. Harvey

"Minden felhő mögött van egy másik felhő." 
Judy Garland

"Narcisztikus, aki nálad jobban néz ki."
Gore Vidal

"Erre nem számítottam
A vonzerőd letaglózott
Hogy tehetted ezt velem?
Ez már megint szerelem." 
The Sugarcubes

"Az élet az ismeretlenről, az alkalmazkodásról szól, arról, hogy a
helyzetekből a legtöbbet hozzuk ki, anélkül, hogy tudnánk, mi tartogat
számunkra a sors." 
Gilda Radner

"A világ komédia a gondolkodóknak, de tragédia azoknak, kiket az érzelmek
vezérelnek." 
Horace Walpole

"Láttam, ahogy a semmi felderít
Ahogy könnyeid hullnak.
De a legszebb, amit láttam
Amikor arcod édes álmon vigad."
The Magnetic Fields

"Az élet nem arról szól, hány lélegzetet veszel, hanem azokról a
pillanatokról, amikor eláll a lélegzeted."
George Carlin

2012. május 4., péntek

A leleményes Hugo Cabret - a könyv

"..a gépeknek soha nincsenek felesleges alkatrészei. Pontosan annyi, és olyan alkatrészük van, mint amennyi szükséges. Hogyha pedig a világ valóban egyetlen nagy gép, akkor szerintem nekem is van valami céllal kellett a világra jönnöm."

Komoly filozófiai kérdés ez, amit a tizenéves Hugo Cabret megfogalmaz. Akkor vagyunk igazán boldogok, ha megtaláljuk helyünket a világban. Hugo élete nagyon nehezen kezdődik, elveszíti a szüleit, majd a bácsikáját is, és egyedül kell boldogulnia a hatalmas párizsi pályaudvaron. Nagybátyja volt a pályaudvari órák karbantartója, miután ő eltűnt, Hugo végzi a dolgát helyette. Néha lop egy kiflit, vagy tejet, de próbál becsületesen élni. Egyetlen vágy hajtja: meg szeretné javítani apja örökségét, egy gépembert, amit egy múzeum porosodó padlásán talált.
Abban reménykedik, hogyha megjavítja, az majd az apja üzenetét írja le neki. A pályaudvari játékárustól lopkodja össze a mechanikus játékokat, hogy legyenek alkatrészei a munkához, ám egyszer az öreg játékárus fülön csípi.

Vajon milyen súlyos titkot hordoz ez a különös ember? Hugo megismerkedik a férfi unokahúgával, és együtt a titok nyomába erednek.A könyv öregje Georges Méliès, valódi, létező személy volt, de minden más a történetben Brian Selznik fikciója. Érdekes, hogy egy könyvről van szó, mégis úgy éreztem a filmművészet előtt hajtott fejet az író.

Gyönyörű grafikák és régi fényképek szakítják meg a betűk folyamát, bizonyos jelenetek csak képen elevenednek meg. Komplex olvasást igényel tőlünk a könyv, más, mint egy képregény, és más, mint egy regény. A két oldalt betöltő grafikák érzelmeket tükröznek, filmszerűn pörögnek, csodálatosak. És végül Hugo megtalálja a helyét a világban, mint minden mesés történet ez is jól végződik.

A regényt kortalanul ajánlhatom bárkinek, akár kisgyerekeknek is el lehet mesélni, lapozgatva a képeket.

A gépember ötletét erről a gépről vette az író, egy egész délutánt töltött a tanulmányozásával.

A könyvből Scorsese készített filmet, ami látványelemeivel tarolt a 2012-es Oscar gálán