2012. szeptember 25., kedd

Price, Lissa: Testbérlők

Nagyon röviden: Jó ötlet, de rossz könyv.

És most bővebben: a testbérlők olyan könyv, amiből egy pörgős, izgalmas A osztályú hollywoody produkció készülhetne. De olyan rosszul van megírva (vagy lefordítva), hogy a jó ötletek ellenére is pocsék élmény volt olvasni.
De tegyük hozzá, hogy nem vagyok tinilány, és nem hoz lázba egy jóképű kamasz széles mosolya, amiről igen sokszor szó van. Ezt sajnos már az Alkonytban is nehezen viseltem.

A történet valóban izgalmas - bár kidolgozatlan - egy jövőbeli világban egy biológiai támadás következtében kihal a középső generáció. Maradnak a gyerekek, a tinik, és az idősek.
Az idősek életkora jóval több, mint a mi világunkban, a legtöbbjüknek sok pénze van, és unatkoznak. Egy vállalat különleges szolgáltatással dobja fel az unatkozó "szépkorúak" életét; lehetőséget nyújt a testbérletre. Agyhullámaikat beültetik egy tinédzser fejébe, és egy napig, egy hétig, egy hónapig újra fiatal testben élhetnek. Futhatnak, úszhatnak, bulizhatnak.
Callie az utcán él kisöccsével, és a Testbank annyi összeget fizet azért, hogy donor legyen, amiből tudna venni maguknak egy házat. Belemegy hát az üzletbe, felajánlja testét, egy szépkorú beköltözik a fejébe. Amikor azonban magához tér, nem stimmelnek a dolgok...

Jó az alaphelyzet, a történetben csavarok is vannak a testcserék maitt, ezért sajnálom a pongyola és kidolgozatlan stílust. És mivel a vége enyhén szólva nyitva marad, úgy gondolom ez is csak egy sorozat nyitódarabja, mint mostanában olyan sok könyv. Mintha az írók elfelejtették volna, hogyan kell egy történetet egy kötetben megírni...
De ez lehet, hogy csak az én bánatom.

2012. szeptember 17., hétfő

Világok őre - Őrök világa

Minden olyan történetet szeretek, amiben párhuzamos világok vannak. Szeretek eljátszani a mi lett volna ha...gondolattal. Ha másképp döntök egy helyzetben, merre kanyarodott volna az én, és szeretteim élete? És mi lenne, ha innentől mindkét világ tovább élne egymás mellett?

Lukjanyenko fantáziája már az Őrség könyvekben is lenyűgözött, de ez a két kötet mégis közelebb áll hozzám.
A világok őre című könyvben adott egy átlagosnál is átlagosabb moszkvai fiatalember, Kirill, akinek élete hirtelen fenekestül felfordul. Ugyanis kiderül, hogy a világ számára nem létezik többet. Nem ismerik meg a szülei, lakásában más lakik, és még a kutyája is morog rá.
Viszont feltárul előtte egy új világ, vámos lett egy  párhuzamos világok találkozópontján  álló toronyban. Tőle függ, mely világokra nyílik majd új ajtó, ahová a kiválasztott szerencsések átmehetnek. Funkcionális lett, vagyis olyan "ember", aki a funkcióját a legtökéletesebben tölti be.
Ezután lavinaszerűen elindulnak a kalandok, fokozatosan kiderülnek a funkcionális élet hátrányai, furcsaságai. Az első kötet egy döbbenetes csavarral zárul.

Az őrök világa című, második kötetben Kirill egyik fura világból a másikba utazik, a történetet nem szeretném részletezni. Találkozik génmódosított kutyákkal, angyallal, robottal. 
Végül döntenie kell, nem csak magáról, hanem a világok sorsáról is.
A befejezéssel lehet vitatkozni, különböző habitusú emberek különbözőképpen fejeznék be; nekem tetszett.

Azért szerettem ezt a könyvet, mert szórakoztatott, de ébren tartotta az olvasás mögötti gondolkodásomat.  Amikor olvasunk, és az események sodrása mögött felfedezzük azokat a filozófiai gondolatokat, hogy van-e Isten, mi emberek játszhatunk-e Istent? Vagy, milyen lenne a világunk, ha nem élt volna Hitler. 
Eltávolított a könyv a mindennapi nyavalyáimtól, kitágította a néha csak a napi rutinra beszűkült elmémet.
És közben izgalmas is volt.
Kell ennél több?

2012. szeptember 7., péntek

Kondor Vilmos Budapestje

Alapvetően nem vagyok krimiolvasó ember, mert ritkán találok olyat, ami leköt.
Amikor elkezdtem olvasni azonban a Budapest noir-t, azonnal beszippantott. Másképp jártam, keltem Budapesten, mindenre rávetült az a kép, amilyen a 30-as években lehetett, mint egy régi fénykép.

Kondor stílusa ugyanis annyira szuggesztív, szikár és könnyen olvasható, hogy beleránt a történetbe.
Amíg olvastam, és még utána is hetekig, szinte abban a korban élőnek éreztem magam, és néha csodálkoztam, hogy a leírt helyszínen már más épület, például egy modern pláza áll.

Főhőse, Gordon Zsigmond plasztikus, kézzelfogható alak, makacs és kitartó. Újságíró, aki mindig beletenyerel valami megoldatlan ügybe, és szívósságával, kapcsolataival meg is oldja azokat.
A krimi mellé - ami minden kötetében feszültséggel teli nyomozást jelent, és a szálak lassú felfűzését - pedig ott van háttérül a budapesti utca. 

Ugyanis Gordon Zsigmond nem egyszerűen felszáll a villamosra, és elmegy egy budai címre, hanem felszáll arra a villamosra, ami akkor járt Budán, és elmegy abba az utcába, amit már régen másképp hívnak. Így tudtam meg például, hogy a Kodály Körönd volt régen Hitler tér is.

A négy kötet két évtizedet ölel fel, Budapesten kívül játszódik Bécsben, Jugoszláviában is. Azoknak az olvasóknak, akik éltek a Kondor által lefestett évtizedekben, a regények olvasása időutazás. A fiatalabb generációk pedig megismerhetik a történetekből a magyarországi politikai életét, az alvilágot, és bepillantást nyerhetnek a hétköznapokba 1936-tól 1956-ig, jobban, mint a történelemkönyvekből.

Megidézi azokat a férfiakat és nőket, akik alakították Magyarország sorsát, és olyan természetességgel ír Horthy Miklósról, Nagy Imréről vagy Karády Katalinról, ahogyan ma emlegetjük politikusainkat, és színészeinket. Ettől lesz az egész olyan hiteles, és erőteljes.

Az első kötetet már hat nyelvre lefordították, és Amerikában idén jelölték az Edgar Allen Poe-ról elnevezett Edgar díjra, melyen az abban az évben megjelent krimiket, és misztikus történeteket díjazzák.

Én nagyon drukkolok neki!

A Bűnös Budapest sorozat kötetei:

1. Budapest noir - Ez a regény 1936-ban játszódik, Gömbös Gyula halála után. Gordon egy halott lány gyilkosa után nyomoz.

2. Bűnös Budapest - 1939-ben járunk, amikor a németek bevonulnak Lengyelországba. Titokzatosn eltűnik egy Vöröskeresztes autó, és Gordon Zsigmond titokzatos kártyabarlangokban kutat Budapest mélyén.

3. Budapesti kém - 1943-at írunk ebben a történetben, és ez inkább egy izgalmas kémtörténet, mint krimi. Gordon ebben a kötetben ugyanis a kormánynak dolgozik...

4. Budapest romokban - 1946-ban Budapest mindenhol magán viseli az ostrom nyomait. Egyre több bűnöző tűnik el, és egyre gyanúsabb egy szovjet tiszt. Gordonnak itt egy amerikai ügynök segít a nyomozásban.

5. Budapest novemberben -  1956. októberében Gordont egy holttest azonosítására hívják Bécsben. Azt hiszi gyámleánya a halott, de a lány, akit a boncasztalon talál, csak felvette Emma nevét. Gordon azonnal Budapestre indul, hogy megtudja, mi lett Emmával. Ahol épp kitör a forradalom.


További részletek pedig a http://budapestnoir.hu oldalon érhetők el.