2013. április 6., szombat

Veronica Roth: A beavatott

Egy újabb tini disztópia a Ciceró kiadásában.  
A legkedveltebb könyv 2011-ben a www.goodreads.com-on!  
Képzeljünk el egy világot, ahol az emberek csak egyféle jellegzetes tulajdonsággal bírnak. Öt ilyen viselkedésforma létezik ebben a világban: a bátorság, az őszinteség, az önfeláldozókészség, a barátságosság, és a műveltség. A csoportok egymástól elkülönített városrészekben laknak. Mindenkinek megvan a társadalomban betöltött szerepe. Az önfeláldozók például a városvezetők, mert legfőbb tulajdonságuk az önzetlenség, és egész biztosan nem korrumpálhatók, és a közösségnek jó döntéseket hoznak.16 éves korukban a fiatalok választanak, melyik csoporthoz szeretnének tartozni. Ehhez kapnak segítséget egy vizsgálattal, ahol kiderül, melyik tulajdonság a legdominánsabb bennük. Ennek ellenére dönthetnek másképpen is. Ha a szüleik tulajdonságát választják, tehát ahová születtek, akkor az életük nem változik jelentősen. De ha másik csoporthoz szeretnének tartozni, akkor csoportelhagyóvá válnak, és azonnal el kell hagyniuk korábbi életüket.
Beatrice, a regény főszereplője az önfeláldozók között született, és úgy érzi, ő nem elég önzetlen ehhez a csoporthoz, és a vizsgálat is szokatlan eredményt hozott. Végül a beavatáson Beatrice úgy dönt, hogy a Bátrak közé áll.
Lenyűgöző a Bátrak vadsága, szilajsága. A Központuk a föld alatt van, itt várja Beatrice-t a kiképzés kemény próbatétele, ami közben egyre súlyosabb események történnek, és a lány is egyre jobban megismeri önmagát.Amíg a srácok a kiképzés gyötrelmeit élik át addig a felnőttek világában is mozgolódás zajlik, a műveltek elégedetlenek az önfeláldozó vezetéssel, és forrongások indulnak.
Ez a regény (ami persze egy trilóga első része, szokás szerint) rendkívül izgalmas. Sci-fikénkt, vagy disztópiaként is olvasható, olyan sok benne az új, eredeti ötlet, hogy csak úgy kapkodtam a fejemet.
Több rétegű a történet, nagyon sok mindenről szól, és minden oldala élvezetes.Szívből ajánlom mindenkinek, aki izgalmas, mai irodalmat szeretne olvasni!
Második része, a Lázadó is megjelent már, hamarosan nekiállok!


Lauren Oliver: Káosz

Az a jó ebben a regényciklusban, hogy izgalmas és elgondolkodtató a történet, és mellette nagyon jól van megírva. Tele van olyan írói megoldásokkal, ami elsősorban a szépirodalom sajátja, és nem a lektűröké (könnyű, szórakoztató irodalom).
Így bár tinitörténet, ami tinikről, és az ő szerelmükről szól, mégis élvezhető felnőtt fejjel is, és örülök, hogy aki ezt a regényt fiatalon olvassa, az igényesen megírt történetet kap.
A Delírium ott ért véget, hogy Lena elszökött Portlandből, hátrahagyva Alexet, aki feláldozta magát érte.
A Káosz, mint minden trilógia középső része sötét, depresszív, telis-tele mélyponttal. Az eredeti címe Pandemonium, ami poklot is és zűrzavart is jelenthet. Egy nagy ugrással kezdődik a regény az első rész végéhez képest, tényleg kaotikusnak tűnik a helyzet, nem értjük Lena hogyan lehet gimnazista, amikor megszökött, és a vadont választotta. Aztán kiderül, hogy volt egy időbeli ugrás a történetben, a következő rész már akkor játszódik, amikor a kerítéstől fut, távolodik Portlandtől, és a halottnak vélt szerelmétől.A Káoszban váltják egymást az "akkor" és a "most" fejezetei. Az akkor azt jelenti, milyen volt Alex nélkül a Vadonban. Lenát ellenállók találták meg, segítettek neki a gyógyulásban, aztán részt kellett vennie nehéz életükben. Vizet hordani a folyóról, megtanulni, milyen éhezni és nélkülözni.
A most pedig kicsit később játszódik, a regény jelenében, ahol Lena New Yorkban az ellenállás beépített embereként újra diáklány lesz, és "lelkesen" részt vesz a DA (Delíriummentes Amerika) gyűlésein.
A két szál szorosan összefügg, megtudjuk belőle az okokat, és a következményeket.
Nagyon átélhető a regény, érezzük a föld alatti járatok bűzét, és nyirkosságát, a tél roppant fagyosságát, és a szerelem csiklandozó, gyomorszorító izgalmát.
Több csavar, meglepő fordulat is van a könyvben, és jellemfejlődés is akad bőven.

Sajnos, a harmadik kötet még várat magára magyarul, Amerikában pedig hamarosan megjelenik a Delirium Stories, melyben Hana, Lena legjobb barátnője és Lena édesanyja szemszögéből is kapunk egy szeletet a történetből. Így mélyebben megértjük az eseményeket és a motivációkat. 
Az írónő honlapja itt található.
Aki már olvasta a Káoszt, annak álljon itt egy részlet angolul a harmadik kötetből, a Requiemből.

"I've started dreaming of Portland again.
Since Alex reappeared, resurrected but also changed, twisted,like a monster from one of the ghost stories we used to tell as kids, the past has been finding its way in. It bubbles up through the cracks when I'm not paying attention, and pulls me with it's greedy fingers.
This is what they warned me about for all those years: the heavy weight in my chest, the nightmare-fragments that follow me even in the waking life.
I warned you, Aunt Carol says in my head.
We told you, Rachel says.
You should have stayed. That's Hana, reaching out across an expanse of time, through the murky-thick layers of memory, stretching a weightless hand to me as I am sinking."