2013. május 24., péntek

Merlin-összeesküvés

A Merlin összeesküvésben minden benne van, ami egy fantáziadús történethez kell. Párhuzamos, különböző világok, rengeteg varázslat, cinikus humor, időeltolódás, és egy izgalmas történet.

Dianne Wyne Jonestól már megszokhattuk ezt a mérhetetlenül gazdag világleírást, hiszen a Vándorló palota, az Égi palota, vagy korábban a Trónörökös is ezt a vonalat képviseli. Az írónő 1934-ben született, a Merlin össeesküvést 2003-ban, 69 évesen írta. 2011-ben ment el tőlünk, egy különösen gazdag életművet hagyva maga után. Remélem több könyvét is olvashatjuk majd magyarul!

A Merlin összeesküvés Nick kalandjával kezdődik, amolyan csapjunk a lovak közé módra, egy reggel hirtelen egy másik világban találja magát, ahol rohanvást felszállítják egy repülőre. Hamar kiderül számára, hogy valószínűleg tévedésből van itt, hiszen nem mágusiskolába jár, és nem képes védőbűbájt alkalmazni. Azonban ezt nem meri a vele lévő mágusok tudomására hozni. Így aztán menekülnie kell. Menekülés közben majdnem megölik, de szerencsére a felbérelt, különös mágus nagyon nyápicnak tartja, ezért inkább életben hagyja.
Ezzel párhuzamosan megismerjünk Roddyt, aki egy másik világon, Áldotton felfedez egy igen komoly összeesküvést. Nicktől kér segítséget, és a szálak lassan összeérnek.

Igazán nagy előnye a regénynek a sok-sok, rendkívül jól megírt szereplő. Jóságos és házsártos varázslónők, beszélő elefánt, városok, akik valójában személyek, mágusok, tűzszalamandrák várnak minket ennek a különös könyvnek a lapjain. 
A két fiatalon kívül több olyan markáns szereplő is jelen van a történetben, akik nyugodtan lehetnének egy regény főszereplői is, karakterük kidolgozott, varázserejük pedig figyelemre méltó.

Olyan természetességgel kezeli az írónő a különböző világok létezését, hogy mi magunk is elhisszük, a valóságról olvasunk. Nem olyan régen láttam a neten egy szikla alá épült várost. Nick megjár egy ilyen világot, ahol a sziklán különböző emeleteken vannak a különböző szintű társadalmi csoportok, a tetején káros napsugárzással. Erről a képről ez a világ jutott eszembe.

Bár fiataloknak szánta a könyvet, a felnőttek is jót mulathatnak az ezoterikus csoportok kifigurázásán, és ámulhatnak a szokatlan, meglepő fordulatokon. Szerintem Szerb Antal Pendragon legendája sok helyen összecseng ezzel a regénnyel nem csak a brit helyszínek miatt. 

Igazi klassz regény, a műfaj szerelmeseinek bátran ajánlom!