2013. augusztus 30., péntek

A lány, aki körülhajózta Tündérföldét

Esti mesének vettem ki ezt a könyvet nyolc éves kisfiamnak. De olyan erős dolgokat találtam benne, ami engem felnőttként is megrázott, megborzongtatott. Az utóbbi évek legjobb fantasyje volt, amit olvastam. A kisfiamnak is nagyon tetszett, és a férjemnek is, aki a másik szobából mindig hegyezte a fülét.

Egy nap Szeptemberhez, egy 12 éves kislányhoz megérkezik a Zöld Szél, és elhívja magával Tündérföldére. Szeptember könnyű szívvel hagyja ott édesanyját és a porcelán csészéket, amiket éppen mosogatott. A Zöld Szél elkíséri a kapuhoz, a vámhoz, Szeptember átkel egyedül, majd egy elhagyatott tengerparton találja magát. Itt találkozik két boszorkánnyal és egy emberfarkassal. Viszláttal, Hellóval, és Ezerhálával. Innentől csodálatos, és váratlan események történnek kis hősnőnkkel. Találkozik egy könyvgyíkkal, akinek édesapja egy könyvtár. A-Ly-ig a gyík neve, és társául szegődik a nagy küldetésben. A kislány ugyanis megígéri az egyik boszorkánynak, hogy visszaszerzi a Márkinőtől az ellopott fakanalát. A Márkinő egy ellenszenves, zsarnok uralkodó, messze nem olyan kedves, mint Mályva királynő, aki évekkel ezelőtt eltűnt.

Csavaros és okosan vezetett írás ez. Soha nem lehet tudni, merre kanyarodik a történet, hogyan fognak a szereplők reagálni. Néha kicsit ijesztő, például amikor a moziban a fekete-fehér híradóban az egyik szereplő odafordul a nézőtéren Szeptemberhez, és neki intézi a szavait, vagy amikor a lány találkozik a saját Halálával. Időnként elcsuklott a hangom az olvasás közben, mert olyan erős érzelmi löketet kaptam.

Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a könyv egy beavatási út volt a Szeptembernek. Átjutott egy kapun, megtisztult egy fürdőben, saját kezével hajót épített, melyet a hajával fogott össze.Tele van tűzdelve a regény mitikus elemekkel, az írónő újrakeveri azokat, és létrejön egy vadonatúj történet.

Nagyon nagyon tetszett ez a könyv, és aki szereti a fantasyt,  8-tól 99 éves korig, ki ne hagyja! Nem fog csalódni.

2013. augusztus 28., szerda

Háy János: Mélygarázs

Depressziós, félelmetes könyv volt számomra ez a könyv. Azt kérdeztem magamtól, tényleg ennyire kiszámítható egy ember, egy párkapcsolat útja? Nincsenek kivételek? És ha vannak, akkor ők hogyan csinálják?

Három belső monológból tárul elénk, ahogy egy harmincas lány és egy ötvenes, házas férfi egymásra talál, majd szakít. És hiába a szakítás, néhány év múlva a férfi mégis elhagyja a feleségét. A lány a mesebeli herceget várta, és senki nem volt elég jó neki, eddig a férfiig. A férfi megelégelte, hogy a felesége nem figyel rá, hogy nincs szabadsága sehol, hogy a társadalom  rákényszerít olyan hozzáállásokat, cselekedeteket, amelyekhez semmi kedve nincs. A feleség pedig nem bírta a munka-gyerekek-férj háromszöget. Röviden, velősen ennyi a regény. Kiábrándító.
De mégis, az író stílusa, a jól felismerhető élethelyzetek, a sodró lendületű írásmód magával ragadó és a földbe döngöl. Kimond olyan igazságokat, melyeket még ha tudunk is, nem merünk kimondani. Tükröt tarthat elénk, vagy pedig úgy érezhetjük, hogy de jó, hogy mi nem ilyenek vagyunk. Vagy, ha egy kis csíráját is érezzük magunkban bármelyik viselkedésmódnak, akkor a regény segíthet, hogy NE így csináljuk.

Mai regény, és rólunk szól. Vagyis, remélem nem.


Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Könnyed, izgalmas valódi nyári olvasmány volt ez a könyv. Keveredik benne a régmúlt, a poros könyvek illata és a mai high-tech kütyük világa. Egy weboldal tervező fiatalember állás nélkül marad, és munkát vállal egy különös antikváriumban. Éjszaka kell dolgoznia; a könyvesbolt éjjel nappal nyitva tart. Egy idő után észreveszi, hogy különös alakok járnak a boltba, és a zárolt részből kérnek könyveket. Penubra úr, az üzlet tulajdonosa az eladáson kívül azzal bízza meg Clayt, hogy lejegyezze ezen különc alakok ruházatát, viselkedését, amikor könyvért jönnek.
Sejtelmes a könyv hangulata, vajon mit akarnak ezek az alakok, milyen szektához tartoznak?
Clay közben megismerkedik egy klassz, vagány lánnyal, aki a Google-nél dolgozik, akivel első randija egy webkamerán át zajlik. Ő segít majd neki kideríteni a rejtélyeket a Google szupermasináival, és erőforrásaival.

Nagyon kellemes kis regény, szívből ajánlom mindenkinek. A borítója pedig telitalálat!