Az utolsó tünde

Az első, ami eszembe jutott a regény olvasásakor, hogy ilyen tiszta és szép regényt már rég olvastam. Meseregény, de közben olyan párhuzamokat lehet vonni a mai társadalmunkkal, emberi kapcsolatainkkal, hogy néha belesápadtam. Én biztosan ilyen könyveket adnék fel kötelező olvasmánynak az ifjúságnak. A nyelvezete igényes, de szikáran egyszerű. A gyerekek könnyen be tudják fogadni, felnőttként pedig olyan jó volt olvasni a túlzott cikornyáktól mentes, nemesen egyszerű, de szép szöveget.

Az utolsó tünde kezdetben nem tudja magáról, hogy fajának utolsó képviselője. Menekül, mert lakhelyüket elönti a víz, és nagymamája ott is vész az árvízben. Szülei már régen nem élnek, így egyedül szalad az erdőben, fázva és éhesen. Az emberek félnek a tündéktől, mert varázshatalmuk, van, és attól félnek ellenük fordítják majd. Ezért száműzik őket a településeik közeléből, és ez a csodás faj lassan kipusztul.
A nemrég született tünde összetalálkozik egy asszonnyal, aki megérzi a kis teremtmény jóságát, és azt, hogy szüksége van valakire, aki vigyáz rá. Hozzájuk társul még egy vadász is, és együtt próbálnak boldogulni. Izgalmas kalandok, menekülések várnak rájuk, miközben a tünde próbálja értelmezni az emberek viselkedését. Nem érti, hogyan képesek meggyilkolni egymást, nem érti, mit jelent a hazugság, vagy a rosszindulat.

Útjuk során eljutnak a sárkányhoz, aki egyedül van, és szüksége van egy társra. A tünde ott marad vele, gondját viseli. A könyv második szakasza 13 évvel később játszódik, Yorsh még mindig a sárkánnyal él tökéletes, bár unalmas nyugalomban. Aztán felfedez egy döbbenetes tényt a könyvtárban lévő, sárkányokról szóló tekercsben. 

Nem szeretném leírni a teljes történetet, úgy jó olvasni ezt a könyvet, ha közben derül fény a sok rejtélyre, és izgalomra.
Igazi hősrege ez a könyv, tele becsülettel, barátsággal, szépséggel, kedvességgel, és szívszorító szomorúsággal is. Kevés meseregény után éreztem ilyen erőteljes katarzist, ajánlom mindenkinek 10 év felett!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest Bár koncert

39 kulcs