Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma

Nick és Tesla egy olyan regény, ami szerintem hiánypótló. Manapság a gyerekek egyre többet néznek tv-t, úgy ülnek be a suli padjába hogy tudják, ki az az Einstein, hallottak már a gravitációról, rendkívül nyitottak a tudományra. Tudós Bob, a könyv társszerzője, a tudományos részek kitalálója fizika tanár, az amerikai Öveges professzor, aki a Youtube-on keresztül népszerűsíti a fizikát. Az ő közreműködésével született meg a Nick és Tesla sorozat, amelyben Nikola Tesla nevét két gyerek viseli, Nick, és ikerhúga, Tesla.Az alapszituáció egy átlagos ifjúsági regénykezdet, a szülők elutaznak, a gyerekekre pedig a nagybácsi fog vigyázni, aki jelen esetben feltaláló. Már a könyv elején találkozunk a tudós egy találmányával, a folyékony ruhával, ami ugyan félresikerült, és a földhöz tapasztja feltalálóját. A felütést követi egy izgalmas kaland, ami nélkül nincs  gyerekregény, nyomozás, bújkálás, stb. De van egy olyan plusz ebben a könyvben, amitől a srácok imádni fogják, és ez a kísérletek részletes leírása. Ettől a könyv olyan lesz, mintha a Tatu és Patu könyveket kereszteznénk a klasszikus kalandregényekkel, mint például az Emil és detektívek. Megtudhatjuk például belőle, hogyan készítsünk kóla és cukorka meghajtású robotmacskát. 

Ennek a könyvnek a bemutatójára gyűltünk össze jónéhányan a Két egér könyvesboltban, ahol Csernovszky Zo fizikatanár fogadott bennünket egy halom góliát elemmel, és dróttal. Miután mindenki befutott, és kényelmesen tele lett a galéria, megnéztük a könyv trailerét, majd Mózes Zoltán, a Kompánia Társulat színésze felolvasta a könyv első pár fejezetét. Annyira belemerült a történetbe, hogy jóval túlhaladta a megbeszélt részt, a gyerekek is szívesen hallgatták még volna, sodort bennünket a történet. 

Ezután jött az igazi élmény, nekiláttunk a kísérletezésnek. Kipróbáltuk, hogyan pörget meg egy góliát elem egy százforintos érmét, majd hogyan változik mágnessé. Ezután pedig szabadjára engedtük a Ráday utcában a kóla és cukorka meghajtású robotmacskánkat. Ehhez kell négy kerék, egy diétás kóla, és néhány szem Mentos. A gyerekek körbeállták a gépezetet, majd nagy hajrázás és visongatás mellett kilőtt a macska.

A könyvet persze rögtön megvettük, reméljük a folytatásokra sem kell sokat várni, és nagyon kellemes emlékkel távoztunk a Két egérből, akik ismét kitettek magukért, köszönjük az élményt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest Bár koncert

39 kulcs