2014. január 29., szerda

James Dashner: Az Útvesztő

Jó, jó, jó! Végre újra a kezembe akadt egy izgalmas, letehetetlen könyv, ami folyamatos agymunkát és éberséget követelt. Ebben a sztoriban sincs túl sok eredetiség, minden motívumát megírták már valahol, de így egyben sikerült újdonságként hatnia.

Thomas egy liftszerű dobozban ébred, és csak a nevére emlékszik, azt sem tudja hány éves, honnan jött, hogy került ide. Mikor kinyílik a lift ajtaja, 11-17 éves fiúk merednek rá kíváncsian. Mindenki Zöldfülnek hívja, és kérdéseire nem kap azonnal választ. Mindenki így került ide, és senki nem emlékszik a múltjára. Másnap, mikor körbevezetik, kiderül, hogy a hely, ahová érkezett: a Tisztás, ahonnan kapuk nyílnak az Útvesztőbe. Ezek a kapuk éjszakára bezárulnak, mert felébrednek a Siratók, a félig élő, félig gép szörnyetegek, akik elől nincs menekvés.Thomas eleinte semmit nem ért, de van egy olyan fura érzése, hogy járt már itt. Nem írok többet a történetből, mert nagyon izgalmas, és úgy az igazi, ha minél kevesebbet tudunk.

Az eredeti borító kifejezőbb
A könyv igazán olvastatja magát, tudni akarod, mi lesz a következő lépés. A szereplők sokfélék: szerethető figurák, szánnivalóak, irigylésre méltóan bátrak. 

Az író szerintem valamelyil mélytudati réteget célozza meg az Útvesztővel, a szörnyű lényekkel. Az egész történet, maga a Tisztás sokkal erősebben hat a lélekre olvasás közben, mintha egy átlagos városban játszódó regényt olvasnánk.
Nagyon remélem, hogy nem várnak sokáig a következő rész fordításával, mert sajnos ez is trilógia, és a vége nekem elég sok kérdést hagyott nyitva.
Szerencsére augusztusban jön a filmváltozat, az fel szokta pörgetni a könyveket is. A képek alapján elég jól eltalálták!

Ishiguro: Árva korunkban

Nekem kicsit nehéz olvasmány volt ez a könyv.
Az első fele talán még nem annyira, de utána valahogy katyvaszos lett az egész.

Az 1930-as években járunk Londonban a regény elején, a főszereplő fiatalember, Christopher magándetektívnek készül. Lassacskán bekerül az úri társaságba, és a karrierje is beindul. Közben vissza-vissza repülünk a gyermekkorába, Shanghaiba, ahol édesapja egy brit vállalat alkalmazottja volt. Emlékezetetett a Papírsárkányokra, mert itt is egy más társadalmi és faji csoportba tarto
zó fiú Christopher barátja. Ezeket az éveket nagyon jól megragadta az író, olvasmányos volt, érdekes, egzotikus, fűszerezve a gyerekek csínytevéseivel.

De Christopher szülei egymás után, váratlanul eltűnnek, őt pedig visszakísérik Angliába, a nagynénjéhez.

Mikor már elismert detektív lesz, kutatni kezd a szülei után, és újra Shanghaiban köt ki. Innentől volt nagyon furcsa, és követhetetlen a történet. Japán harcok, korrupt angolok, kétségbeesett, férjétől menekülni vágyó nő, Sárga Kígyó, a kínaiak besúgója.
Zagyvaságnak éreztem a korábbi fejezetek hűvös, tárgyilagos stílusához képest. Valószínűleg ez volt az író célja, mintha Christopher megőrült volna, de a könyv vége nem ezt sugallja.
Úgyhogy ez a könyv kifogott rajtam, ha valaki olvasta, és van hozzáfűznivalója, szívesen veszem!

De Ishigurotól a Ne engedj el, fantasztikus, így ezt a kötetet megbocsátom neki!

2014. január 24., péntek

Oliver: Rekviem

A Rekviem a Delírium sorozat lezáró kötete. A Delírimról itt a Káoszról itt írtam. Sajnos az tapasztalatom, hogy a trilógiák lezáró kötete nagyon ritkán méltó az első kettőhöz. Itt is ezt éreztem, kicsit nagyobb katarzist vártam, konkrétabb megoldást, vagy valami emlékezetes momentumot, amiért érdemes volt elolvasni.
Ezen poszt írása és a könyv befejezése között eltelt két hónap, és már alig emlékszem a könyvre, pedig az előző két rész élénken él bennem.
Az írónő itt is megtartja a kettősséget, tehát a fejezetek két külön szemszögből mutatják a sztorit. Itt Hana és Lena története váltja egymást. Lena a vadonban vándorol új barátaival, és velük van Alex és Julian is. A két fiú között őrlődik, Alex nem szól hozzá, tudomást sem vesz róla, Julian pedig szeretné teljes szívéből szeretni, de Lena nehezen oldódik fel ebben az új helyzetben. Mondhatnánk, hogy olyan, mint Jacob és Edward Bellának az Alkonyatban, de ez a háromszög sokkal életszerűbb és hihetőbb.
Hanát, Lena barátnőjét pedig kikezelték, és éppen az esküvőjére készül a polgármesterrel. Néhány dolog zavarja, ezért nyomozásba kezd.
A végén persze összeér a szál, a két barátnő újra találkozik, de nem biztos, hogy minden úgy alakul, ahogyan egy ilyen barátság esetében alakulnia kéne.

Sötét rész a Rekviem, tele küzdéssel, szenvedéssel, és fájdalommal. Az előző részekhez hasonlóan ennek a regénynek is nagyon szép a nyelvezete, mellőzi a pongyola megfogalmazásokat, mondatról mondatra olyan gyönyörű képeket kapunk, mintha költészetet olvasnánk. Ezzel ad éles kontrasztot a regény témája és keménysége.
Különös trilógia, amelyben megkérdőjeleződik a szerelem létjogosultsága, mi különbözteti meg a rossz fiúkat a jó fiúktól. Követnünk kell-e azoknak a módszereit, akiket elítélünk. Biztosan el kell-e hinnünk mindent, amivel a társadalom etet minket? 
A könyv népszerűsége a fiatalok körében elgondolkodtató. Az ifjúság gondolkodik, és szeretne válaszokat kapni az irodalomból. Aminek ez a dolga. Én ajánlanám ezeket a köteteket alternatív kötelezőnek. Rengeteg témát adna egy magyar órára!

2014. január 20., hétfő

Gier: Zafírkék

Bájos, üde, kedves és könnyed. Ezek a szavak jutnak eszembe erről a könyvről.
A Rubinvörösben elindult történet folytatódik a Zafírkékben. Gwendolyn most már elismert Rubinként készül Saint Germain grófhoz egy estélyre és egy soirée-ra. Ruhapróbák, táncpróbák borzolják az idegeit, és közben nem tud zöldágra vergődni Gideonnal. A fiú megcsókolja, aztán ellenséges vele, aztán újra megcsókolja. Gwendolyn teljesen összezavarodik.


A Rubinvörösben megismert szereplők mellé csatlakozik Xemerius, a szellem vízköpő démon, akinek humora nagyon sokat lendített a könyv báján. A démont csak Gwendolyn látja, és kihasználja, hogy Xemerius bárhová elmehet, bárhová bekukkanthat, az ő segítségével próbál Gideon után kémkedni.

Izgalmas időutazós csavar, hogy a lány találkozik a nagyapjával, a múltban aki még menyasszonyt sem választott magának. Közös titkuk lesz egy eldugott kulcs, amit a jelenben szigorúan titkolnia kell.

Tökéletes az egyensúly a könyvben, szerelem, izgalom, humor, időutazásos csavarok, történelmi ismeretek mind mind harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz. Ez a típusú könyv 12 évestől 99 évesig élvezhető szerintem elsősorban a női nem képviselőinek. De azok a fiúk, akik többet szeretnének tudni a "lánylélekről" szintén belevághatnak. Kapnak egy jó kis sztorit mellé.